Tirsdag 31. august kl. 18–21 inviterer vi til spinnekveld på Sjølingstad Uldvarefabrik.
Spinnekvelden er for alle som har lyst til å spinne. Ta med din egen rokk hvis du har. Har du aldri spunnet før, kan du få låne en håndtein som er fin å øve på. Du får helt sikkert mange gode tips med deg videre av mer øvede spinnere.
Pris er kr 100. Det inkluderer kaffe, te og vaffel.
Kom om bord og høre et spennende foredrag om kunstneren Jakob Weidemann
Dag: Torsdag 2. september 2021
Tid: Kl.19:00-20:00
Sted: Om bord i D/S Hestmanden som ligger i Trondheim
Når D/S Hestmanden ligger i Trondheim blir det spennende foredrag om bord. Første ut er et foredrag om kunstneren Jakob Weidemann av førsteamanuensis og instituttleder ved NTNU Tore Kirkholt. Om bord på D/S Hestmanden er det nå vist fram verket “Havnen” fra Weidemann. Kunstverket vises som et samarbeid mellom Sørlandet kunstmuseum og D/S Hestmanden.
Foredraget tar for seg gjennombruddet til det abstrakte maleriet i Norge i etterkrigsåra, et gjennombrudd hvor Jakob Weidemann (1923-2001) var en sentral skikkelse. Weidemanns kunst følges gjennom en 15 års-periode, fra hans utstilling av ekspressive og delvis abstrakte bilder på Blomqvist i 1946, fram til hans store Skogbunn-utstilling på Kunstnernes Hus i 1961. Weidemanns bestrebelser mot et abstrakt uttrykk vil sees i lys andre kunstnere i Norge som arbeidet med det abstrakte eller non-figurative maleriet i disse årene.
Søndag 29. august blir det guidet tur i Steinsfoss tømmerrenne. Vi reiser med toget fra Grovane klokka 15:00. Kjentmann på turen blir Eiliv Ulltveit-Moe.
De som ønsker å bli med på turen i tømmerrenna, går av ved Kringsjå stoppested på retur ned fra Røyknes, ca klokka 16:20. Deretter blir det å gå tømmerrenna sammen med kjentmann og vi får høre om tømmerrennas historie og også området den går gjennom. Turen er på ca 2 kilometer, og vi kommer ned ved Steinsfossvegen. Derfra er det 1.6 km å gå tilbake til Grovane stasjon og parkeringsplassen.
Utbygginga av Nomeland kraftanlegg ble viktig for Setesdalsbanen. Byggeprosessen kom til å generere mye trafikk, særlig i form av godstrafikk.
Nomeland kraftverk var ett av fem kraftverk som Kristiansand elektrisitetsverk (KEV) bygget for å utnytte fallhøyden i Otra mellom Kilefjorden og Venneslafjorden.
Nomeland krafttasjon. Jernbanesporet går over broa og inn i kraftstasjonen. Foto IKAVA/Agderbilder.
For Setesdalsbanen medførte oppdemmingen ved Nomeland til en omlegging av traseen fra Langåna bro ved Røyknes til ca 400 meter sør for Iveland stasjon. Fra november 1916 til mars 1920 var 80 -100 mann i arbeid for å legge om jernbanestrekningen ved Nomeland.
Klargjøring for normal sporvidde
Alt tidlig på 1900-tallet hadde man tanker om å bygge den smalsporede Setesdalsbanen om til normalt sporet jernbane. Man bygget den nye jernbanelinja med normalsporet planering og med en kurveradius tilpasset en normalsporet linje. Selv om man altså alt i 1916 gjorde konkrete tilpasninger for at Setesdalsbanen bli bygget om og få samme sporvidde som Sørlandsbanen og de andre stambanene, vet vi jo i dag at slik gikk det ikke.
Et sidespor ble bygget inn mot Nomeland kraftanlegg. Her ble det satt opp ekspedisjonshus og pakkhus, og stoppestedet fungerte som en vanlig stasjon, selv om den ikke var bemannet med NSB-personell.
Senere ble sidesporet forlenget og gikk da helt fram til kraftstasjonen på motsatt side av elva.
Nomeland med jernbanespor, godshus og ekspedisjonshus. Foto Vennesla bibliotekt/Agderbilder/Haangaard.
Etter omleggingen av Setesdalsbanen ble den gamle linja nedenfor Nomeland beholdt. Sammen med det midlertidige sidesporet, ble disse brukt som sidespor/trallebane mellom Røyknes stasjon og kraftstasjonen. Dette sidesporet ble bygget om til vei like etter andre verdenskrig.
Kraftutbyggingen ga økt godstrafikk
Nomelandsanlegget førte som tidligere nevnt til økt transport av gods med Setesdalsbanen. Banen fraktet det meste av anleggsmateriellet og maskineriet til kraftstasjonen. I tillegg var det transport av grus til den nye jernbanetraseen.
Nomeland kraftstasjon, fra turbinhallen. Foto Thorunn Lunde
Transport til Nomeland foregikk oftest med ekstratog. Dette var samtidig som Evje nikkelverk også hadde behov for ekstratog, og i en periode med kullmangel på grunn av første verdenskrig. Dermed måtte KEV selv sørge for brensel til Setesdalsbanens lokomotiver – slik at de nødvendige ekstratogene kunne kjøre.
Da trafikken var på det høyeste, kjørte det 5-6 ekstratog i uka, med 8-11 vogner pr. togsett.
Kilder: Fra gamp til damp, Stiftelsen Setesdalsbanen (1996)
Langs Røyknesfjorden, mellom Røyknes og Nomeland. Foto Odd Drange
Lørdag 4. og søndag 5. september blir det “Strøm, damp og veteranbusser”. Turen går med damptog fra Grovane til Røyknes. På Røyknes står det veteranbusser som kjører til Nomeland kraftstasjon for omvising.
Avgang med damptog fra Grovane stasjon klokka 12:00. Retur fra Røyknes klokka 15:00
Billetter kjøpes på forhånd på nett: https://setesdalsbanen.blett.no/
Nomeland kraftstasjon. Foto lånt fra Agder Energi sin hjemmeside.
Veteranbusser står på Røyknes og kjører til og fra Nomeland kraftstasjon. Her blir det omvising i kraftstasjonen fra 1920.
På Røyknes vil det blant annet være:
Grilling av hamburger og pølser
Kiosk på Røyknes stasjon
Historisk film vises i ei av Setesdalsbanens godsvogner
Dresinutstilling i gammel godsvogn
Suvenirsalg
Pakkbua på Røyknes selger bakervarer.
Vennesla veterankorps spille klokka Kl 14.30
Nomeland kraftstasjon, fra turbinhallen. Foto Thorunn Lunde
Kom om bord i D/S Hestmanden og hør et spennende kunstforedrag!
10. – 11. september er D/S Hestmanden på plass i Bergen og i forbindelse med kulturnatt byr vi på et spennende foredrag fra kurator Frode Sandvik.
Hva kjennetegnet nazistenes kunstsyn, og hvilke følger hadde regimets kunstpolitikk i det okkuperte Norge? Hva skjer når kunst blir «farlig»? Dette var blant spørsmålene som ble undersøkt i utstillingen «Kunst i kamp», som ble vist på KODE i 2015. Utstillingen tematiserte nazistenes propagandautstillinger i Tyskland og i Norge, og så på hvordan kunst og kunstinstitusjoner ble satt i spill for å tjene makthavernes ideologi. I sitt foredrag ser kurator Frode Sandvik nærmere på denne unntaksperioden i vår nære kunsthistorie.
Kom om bord i museumsskipet D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum og hør historien om en av de kvinnelige krigsseilerne!
Odd Johan Olsen og Øystein Vinje holder et spennende foredrag om Margit Johnsen (1913-1987), også kjent som Malta-Margit. Foredraget holdes om bord i D/S Hestmanden som 8. september ligger i Ålesund. Johnsen seilte under andre verdenskrig som salongpike og var med i de farefulle selvmordskonvoiene til Malta. Hun ble Norges høyest dekorerte kvinne fra andre verdenskrig.
Foredrag om fartøyvern om bord i D/S Hestmanden 11. september fra kl.19-20 i Bergen
Journalist og forfatter Rune Nylund Larsen ser nærmere på fartøyvernets utvikling. Hvor kommer vi fra, hvor er vi og hvor vil vi, er spørsmål som forfatteren prøver å besvare på dette 40 min lange foredraget som avsluttes med åpen debatt. Larsen har vært engasjert i arbeidet med revidering av gjeldene fartøyvernplan og har fulgt utviklingen av den unge vernedisiplinen de siste årene.
Foredrag om fartøyvern om bor di D/S Hestmanden 14. september kl.18-19 i Stavanger.
Journalist og forfatter Rune Nylund Larsen ser nærmere på fartøyvernets utvikling. Hvor kommer vi fra, hvor er vi og hvor vil vi, er spørsmål som forfatteren prøver å besvare på dette 40 min lange foredraget som avsluttes med åpen debatt. Larsen har vært engasjert i arbeidet med revidering av gjeldene fartøyvernplan og har fulgt utviklingen av den unge vernedisiplinen de siste årene.
Vest-Agder-museet lyser ut prosjektmidler til små museer og andre ikke-kommersielle aktører som arbeider med kulturhistorie i Vest-Agder-museets eierkommuner. Søknadsfristen er 1. oktober 2021.
Søknaden sendes til: Vest-Agder-museet, fagseksjonen, Odderøyveien 21, 4610 Kristiansand
eller på e-post til Jan Egil Hansen i Vest-Agder-museet.
Søknadsfristen 2. runde 2021 er 1. oktober.
Bemerk at rapportering om bruk av tildelte prosjektmidler skal sendes oss før utbetaling kan finne sted. Nye prosjektmidler kan ikke omsøkes før tidligere prosjekter er avsluttet (rapportert/utbetalt).
Velkommen til høstferieaktiviteter for hele familien på Sjølingstad Uldvarefabrik tirsdag–fredag kl. 11–15 i uke 40 og 41.
Vi tenner bålpanna ute og tilbyr ullaktiviteter og spesialomvisninger i spinneriet og veveriet. For å unngå smitte, selger vi ferdige materialpakker, og vi setter opp bord til hver familie. Materialpakker dere kan velge mellom er: Dekorer din egen veske (kr 50), lag snor med fletteblomst (kr 50), lag hoppetau på snortvinneren (kr 80) eller snekre modell av fabrikken sin gamle lastebil (kr 195).
Åpen museumsbutikk og enkel kafé hver dag.
Høstferieaktiviteter 5.–8. oktober kl. 11–15
Ullaktiviteter for hele familien.
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafé.
Kl. 13. Omvisning i spinneriet tirsdag og torsdag. Omvisning i veveriet onsdag og fredag.
Høstferieaktiviteter 12.–15. oktober kl. 11–15
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafé.
Ullaktiviteter for hele familien.
Kl. 13. Omvisning i fabrikken
Vi har maks kapasitet på 10 personer per omvisning, det kan derfor være lurt å forhåndsbestille før du skal besøke oss. Varighet på omvisninga er 30–40 minutter. Billetten gjelder omvisning i fabrikken.
Billetter til omvisning legges ut her:
Sjølingstad ligger 8 km. vest for Mandal – følg det brune skiltet fra E-39.
Denne høstferien holder Kristiansand kanonmuseum ekstra åpent for våre besøkende! Vi utvider åpningstiden og holder åpent torsdag-søndag i høstferieuken (7.-10. oktober).
Har du enda ikke besøkt oss i sommer, får du en mulighet til å utforske området disse dagene i høstferien. Vi kan stolt vise frem vårt nye og moderne publikumsmottak hvor man kan ta seg en kopp kaffe og handle i museumsbutikken. Det er også flere utstillinger på området og barna kan du løse det spennende Museumsmysteriet. En mestertyv har nemlig stjålet en verdifull gjenstand på museet. Kan du hjelpe oss å stoppe han?
Her kan du forhåndsbestille billetter til ditt besøk:
Velkommen til en annerledes omvisning for barn i høstferien!
Flere tror at det spøker på Gimle Gård, at mange av de tidligere beboerne går igjen. Vi som jobber her på Gimle har ikke sett noen spøkelser, men det er flere av våre besøkende som sier de har sett og opplevd uforklarlige hendelser. Kanskje vi treffer på det uforklarlige i høstferien?
Mandal feirer 100 år som by og vi viser jubileumsutstillinga “Mandal – der elv møter hav” i Andorsengården. Vi inviterer også til å lage tresnitt som Gustav Vigeland og til omvisning i Vigeland-brødrenes barndomshjem og i kunstnerbyen Mandal! Velkommen til museet lørdag 9. og søndag 10. oktober.
Kl. 12-16: Jubileumsutstillinga “Mandal – der elv møter hav” og “Den lille byen med de store kunstnerne”. Høstferierebus for barn.
“Mandal – der elv møter hav”. Byen moderniseres.
“Tidemand i hjembyen”. Adolph Tidemands verk er en del av kunstsamlinga som stilles ut i Andorsengården.
Kl. 12-14: Grafikkverksted for barn på Vigeland hus. Starter ved oppmøte. Kr 50,- pr. tresnitt.
Kl. 14: Omvisning i Vigeland hus, Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem.
Kl. 15: Historisk vandring i kunstnerbyen Mandal. Oppmøte Vigeland hus.
Vigeland hus.Lag ditt eget tresnitt på Vigeland hus.
Voksen kr 50,- (dekker både inngang i utstillinger og omvisning/vandring på Vigeland hus).
I høst tar vi fram igjen fargegrytene og inviterer barnehager på plantefarging følgende dager: 28.–29. september og 12.–13. oktober 2021.
Plantefarging er nesten litt magisk. Hvitt garn legges i gryta og er gult, grønt eller kanskje lilla når vi tar det opp. Vi koker fargesuppe på planter som vi finner i naturen på Sjølingstad, og farger ullgarn fra museumsfabrikken.
Farging er en langsom aktivitet, og det passer fint å gjøre andre aktiviteter innimellom.
Mens vi venter på at fargebadene er klare, blir det mulighet til å kikke i fabrikken, lete etter rare gjenstander, leke, plukke kongler, kanskje forsøke å spinne armbånd på håndtein og å spise matpakker. Hvis dere ønsker det tenner vi bålpanna foran fabrikken, slik at dere kan grille pølser eller pinnebrød. Matpakker kan også spises inne.
Av smittevernhensyn tar vi kun imot ei gruppe hver dag, 10-15 barn. Dere bør sette av 2-3 timer. Pris kr 30 per barn. Ta kontakt, så avtaler vi innimellomaktiviteter som passer dere. Her ligger pdf til utskrift: Invitasjon barnehagedager 2021
Påmelding og spørsmål til formidlingsleder Judith Seland Nilsen
Tlf: 488 54 806 / 38 25 60 23. Epost: j.s.nilsen@vestagdermuseet.no
I samarbeid med Valle menighet på Vigeland inviterer vi til Hans Nielsen Hauge jubileumsgudstjeneste foran fabrikken. Søndag 12. september kl. 11 Sted: Sjølingstad Uldvarefabrik Det blir kirkekaffe etter gudstjenesten, ta med deg en kopp. Utegudstjeneste, værforbehold. Sjølingstad ligger 8 km vest for Mandal – følg det brune skiltet fra E-39 [...]
7.-10.oktober inviterer vi til høstferieaktiviteter med et ekstra fokus på knuter og knop. Det blir makramé-verksted, «lær å fortøye båten»-stasjon og andre gøye aktiviteter. I kaféen selger vi deilige vafler og hjemmelaget kakao.
Vi har åpent 7.-10.oktober kl.11-16. Disse dagene kan barn og voksne lage nøkkelring eller armbånd med makramé. Makramé er en teknikk der man bruker tråd/garn og lager mange knuter etter hverandre så det danner et vevd uttrykk. Hvis man heller vil lage en nøkkelring med en båtknute så kan man gjerne det. Kanskje det er tida for å lære seg knuter som apeneve eller kronefletting? Kom og lær!
Vi har flere andre morsomme aktiviteter for hele familien.
Siste sjanse til å ro før båtene blir tatt opp for vinteren.
I samarbeid med Erik Berglihn og Barnas øy inviterer vi til rotur. Lær om språk og historie, knuter og fortøyning. Vi ror rundt Odderøya og fisker makrell med rigle. Vi sløyer og griller fangsten etterpå og varmer oss på bålet.