Quantcast
Channel: Vest-Agder-museet
Viewing all 2348 articles
Browse latest View live

Vi maler på museet!

$
0
0

Meld deg på kurs hvor du lærer å male silhuetter og å tegne dyr – midt i “Den lille byen med de store kunstnerne”!

Forteller, tegner og illustratør Tor Harald Blom tar deg med på omvisning i museets malerisamling og holder praktisk kurs å male silhuetter med akrylmaling, og å tegne dyr med myke tegneblyanter.

Underveis i kurset får barna møte streetart-kunstner Terje Andersen som forteller om verket han jobber med på plastikkduken til stillaset på museumsbygget.

Det meste foregår utendørs, i portrommet til Andorsengården. Smittevernregler følges.

Alder: 9 til 12 år

Tidspunkt: Mandag 20. juli kl. 11-13 og tirsdag 21. juli kl. 11-13

Sted: Mandal museum, Andorsengården, Store Elvegate 5-6, Mandal

Maks 8 stk pr. kurs, påmelding med barnets navn, alder, kontaktinfo til foresatte og dato for kurs, pr. e-post til: mandal@vestagdermuseet.no  

Barna som deltar på kurset får hver sin pose med tegnesaker, slik at de kan fortsette å skape etter kurset også!

Les mer om Tor Harald Blom her: Tor Harald Bloms nettside

Les mer om Terje Andersen her: Terje Andersens nettside

Kurset gjennomføres som del av prosjektet “Vi sprayer din historie”, støtta av Gjensidigestiftelsen.


D/S Hestmanden lanserer nyhetsbrev!

$
0
0

D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum lanserer nyhetsbrev for alle sine følgere.

Fra august vil vi på D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum sende ut jevnlige oppdateringer fra arbeidet om bord på dampskipet Hestmanden. I nyhetsbrevet vil du få informasjon om restaureringen, hva de frivillige i Hestmandens venneforening driver på med og ikke minst innsikt i hvordan vi jobber med den nye utstillingen om bord. Abonnenter på nyhetsbrevet får også nyheter om seilasen i 2021 først av alle, så meld deg på dersom du er interessert i å være først ut med informasjon om seilasen i 2021.

Nyhetsbrevet kommer på e-post. Ønsker du nyhetsbrevet direkte i din innboks kan du sende oss en e-post med navnet ditt og bekreftelse på at du ønsker nyhetsbrevet til post@hestmanden.no.

 

Konsert med fiolinduoen Duo Whiite

$
0
0

Velkommen til fiolinkonsert i klassiske omgivelser på Gimle Gård

Duo Whiite ble startet i 2018 og består av Armando Toledo Aribú og Noelia Castiñeira Dasilva. Prosjektet deres er en hyllest til den afro-cubanske fiolinisten og komponisten Joseph White (1835-1918). De har også et mål om å rette fokus mot musikk skrevet for to fiolinister, som de ofte føler blir glemt.

Denne septemberkvelden vil de spille stykker av blant andre Prokofieff og Beriot.

Voksen: 200

Barn/Student/Honnør: 100

Det er kun et begrenset antall billetter, så vær rask!

Plastikk 2020 – Poker Run

$
0
0

På grunn av covid-19 vil årets regatta for klassiske norske plastbåter bli avholdt i et annet format enn tidligere. Søndag 30. august vil vi derfor invitere til «Plastikk 2020 – Poker Run».

Et «Poker Run» er ingen konkurranse, men kan best sammenliknes med rebusløp for bil. Det blir delt ut kart med fem poster som hver båt skal besøke. På hver post mottar man ett spillkort forseglet i konvolutt. Etter å ha besøkt samtlige poster, sitter man igjen med totalt fem spillkort. Disse skal tas med uåpnet til etterfesten. Her åpnes konvoluttene en etter en, og vinner er den som sitter igjen med den beste pokerhånden. Med andre ord trenger man ikke kunnskap om poker, for man kan bare spille med de kortene man har blitt tildelt.

Defilering og Poker Run

Løpet starter i Odderøya museumshavn i Nodeviga kl. 13 søndag 30. august. Herfra er det en felles defilering gjennom Gravanekanalen. Når båtene er ferdige med defileringen, begynner selve løpet. Båtene skal besøke fem ulike poster, og rekkefølgen velger man selv. Med andre ord foregår ikke løpet i felles kortesje. Vi må understreke at det ikke gjelder å komme først i mål, og at vi forventer at fartsgrenser overholdes. Alle deltakerne skal ha flytevest.

Har du en klassisk norsk plastbåt?

Poker Runn’et er åpent for alle med en klassisk norsk plastbåt. Ruten er lagt opp slik at den skal kunne passe så mange som mulig. Siden det kommer til å være et bredt spekter av båtmodeller med ulik motorisering kommer vi til å sette en makstid. Da kan man planlegge tidsbruken for å unngå venting. Løpet avsluttes i Nodeviga hvor det startet, og det er lurt å ha med fendere og dregg.

På etterfesten vil det bli servert mat (skalldyr) og drikke, og det vil bli premieutdeling for beste og dårligste pokerhånd.

Et mer detaljert program kommer.

Påmelding

Påmeldingsfrist er tirsdag 25. august. Arrangementet koster 150,- for voksne og 100,- for barn. På grunn av covid-19 har vi satt en begrensing på 100 deltakere.

Spørsmål kan rettes til:
Jan Egil Hansen, tilf.: 98074040
jan.egil.hansen@vestagdermuseet.no

Article 1

$
0
0

Kurs i folkevandringstidens draktskikk.

Har du tenkt på hvordan så ut motebildet, hva slags tekstiler som var tilgjengelig og hva slags søm ble brukt i Snartemotiden- det som og kalles for Folkevandringstiden? Dette er tidsperiode som plasseres i eldre jernalder, omtrent 375-550 evt.

Tekstiler ble ikke brukt bare for å beskytte oss mot kulde og vind, de ble brukt som maktsymboler og til å vise din posisjon i samfunnet.

Om kurset

Nå har du mulighet å delta på kurs hvor vi gjennomgår det grunnleggende av draktskikk i perioden. Du vil få mulighet å lage dit eget draktplan, du vil lære av ulike handsømtyper og delta i en skikkelig tekstilhelg.

Om du ikke vil planlegge en hel drakt, kan du lære deg deler og lage mindre øvelser i tekstil. Du vil ikke uansett rekke å lage en hel drakt i løpet av helgen, men du kan få et godt grunnlag å jobbe videre med dit.

Du trenger ikke kjenne til historie som sådan, men du må være komfortabel med handsøm. Har du ikke sydd noe særlig før, ta turen innom på museet før kurset så kan du få med deg noen øvelser du skal ha gjennomført før kurset.

Dette er et kurs hvor vi går i sømmene, bokstavelig. Vi ser hva funnbasert materiale kan fortelle oss og hvordan vi kan lære basert på historiske kilder, forskning og alt det moro. Du må derfor være interessert i det historiske, ellers blir nok dette en kjedelig opplevelse for deg og de andre. Her inviterer vi til en spennende reise med ull, ull og litt til ull. Lite tull, men uhyre hyggelig.

Om kurslederen:

Astri har allsidig erfaring av undervisning i historisk tekstil. Hun drar deg med i sømmens magiske verden og vet hvordan sømmene sitter, hvordan de blir sterke og gode. Astri er meget hyggelig og tilgjengelig som person og med det kan vi melde fra en lærerik helg. Vi er veldig stolte av å få Astri til å dele av sitt kunnskap med os

Spørmål?

Ta kontakt med Astri Bryde / kursleder mob. 92 42 97 91, epost bryderiet.ab@gmail.com

eller Katja Regevik/Avdelingsleder/ Tingvatn fornminnepark
mob. 97 79 04 03 , epost katja.regevik@vestagdermuseet.

Påmelding og informasjon

Bindende påmelding sendes til tingvatn@vestagdermuseet.no

Kurskostnad er kr. 1500. Dette inkluderer kaffi og lette forfriskninger, samt enkel lunsj. Begge dager kl 10-16 med undervisning/arbeid.
I tillegg kommer materialkostnader alt ettersom hva du velger å lage av det som kurslederen underviser i.

Vi har ullstoffer til salgs. Har du noe fra før av som du ønsker å bruke er det mulig, men husk, det bør være 100% ull og tilpasset i vevnaden for å få best mulig resultat av kurset. Er du usikker, ta kontakt.

Kurset holdes i museet sin kafe, her er det godt og luftig mellom deltagere. Kurset er satt opp etter gjeldende koronaregelverk (18.august) og vil bli gjennomført så lenge der ikke fremkommer noe nytt som gjør at vi må avlyse.

Kurset er en del av jernalderformidlingen i regi av Vest-Agder-museet ved Tingvatn fornminnepark. Med dette ønsker vi gjøre historien, fornminner og kulturminner lett tilgjengelig til alle. Velkommen!

Article 0

$
0
0

Sølvarbeid- kurs med Filigransølvsmed Brit Elin Ildhusøy

Under dette kurset vil deltakerne lage et kjede med ring i enden og et skjoldsmykke med stempel og nittet oppheng på to dager.

På kurset ser vi hvordan jernaldermennesket, i dette tilfelle vikingene utførte sølvsmedarbeid.

V lager ikke moderne smykker, men går til verks med det hva arkeologiske gjenstander og med det håndverket forteller oss om teknikkene.

Brit Elin Ildhusøy er svenn i både Gullsmed og Filigransølvsmed fagene. Hun er erfaren kursholder som vet hvordan få kursdeltagere til å yte det de ikke viste de kunne. Her kommer du med andre ord til en herlig læringsmiljø hvor du kan prøve deg i trygge rammer.

 

Brit Elin Ildhusøy arbeider med gamle teknikker daglig. Foto Lasse Norlemann Mathiesen.

 

Hvem passer kurset for? Dette er meget fin kurs for deg som ikke har jobbet så mye med sølv før. Kurset er et nybegynnerkurs.

Kurset passer ikke til de minste barn, men fra tenårene går det veldig fint. Øvre aldersgrense har vi ikke så lenge du har smidige hender og lærelyst.

 

• Kurset koster 1500,- pr deltaker, pluss material som er estimert fra
150-400kr pr deltaker, alt etter som hvor mye du lager.
• Enkelte verktøy kan kjøpes ut.
• Minimum 6 deltakere, maksimum 12.
• Deltakerne tar med egen mat ved behov. Museet sørger for kaffe og noe
smått til forfriskninger samt lett lunsj.

 

Har du spørsmål om kurset? Ta kontakt med

99 02 60 53 Brit Elin/ kursleder
eller
97 79 04 03 Katja Regevik/Tingvatn fornminnepark

Bindende påmelding sendes til tingvatn@vestagdermuseet.no

Kurset holdes i museet sin kafe, her er det godt og luftig mellom deltagere. Kurset er satt opp etter gjeldende koronaregelverk (18.august) og vil bli gjennomført så lenge der ikke fremkommer noe nytt som gjør at vi må avlyse.

Kurset er en del av jernalderformidlingen i regi av Vest-Agder-museet ved Tingvatn fornminnepark. Med dette ønsker vi gjøre historien, fornminner og kulturminner lett tilgjengelig til alle. Velkommen!

 

Musikalsk helaften med Enny og Øystein

$
0
0

Velkommen til musikalsk helaften med Enny og Øystein. Her slår far og datter til med både piano og fela og drar oss til en musikalsk reise via klassiske og folketoner.

Enny Stulien Lauen er utdannet innen utøvende klassisk piano ved Barratt Due musikkinstitutt.    Øystein Lauen er godt kjent spillemann.

Vi kan ikke leve kun av kunst, vi må og ha mat. Denne aftenen serveres det overraskelser fra museet sitt kjøkken. Du får servert en 3-retters måltid mellom “slagene”.

Vi gleder oss til denne aftenen, fylle huset med vakre toner, gode dufter og ikke minst, gode mennesker. Slikt musikk og mat alltids har invitert til.

På grunn av plassbegrensning (35 personer) og matservering har vi bindende påmelding:
sms til mob. 9779 04 03 / Avdelingsleder Katja Regevik eller epost til Tingvatn@vestagdermuseet.no

Billettkostnaden er kr. 250 som betales ved adkomst ved bekreftet plass.

Helaften holdes i museet sin kafe og auditoriet, vi tilrettelegger avstand mellom deltagere etter gjeldende regler for kulturarrangemang. Når du sender påmelding, vennligst informer om dere kommer fra samme husstand og med det kan sitte tettere med hverandre.

Helaften er satt opp etter gjeldende koronaregelverk (14.august) og vil bli gjennomført så lenge der ikke fremkommer noe nytt som gjør at vi må avlyse.

Skole og barnehage

$
0
0

Velkommen på skolebesøk til Sjølingstad Uldvarefabrik. Vi tar imot skoler og barnehager hele skoleåret. Vi tar også imot barnehager og SFO i skolens ferier. Omvisning og aktivitetene er tilpasset læreplaner, barnas alder og spesielle ønsker fra skolen.

Sjølingstad Uldvarefabrik var i drift i 90 år, i dag er fabrikken en levende museumsfabrikk og freda av Riksantikvaren. Vi produserer fortsatt ullvarer på de gamle maskinene, og på omvisning viser vi elevene maskinene ulla må gjennom før den blir stoffer, tepper, strikkegarn m.m. Overgang fra håndkraft til masseproduksjon, teknikk, vannkraft og elektrisitet, arbeidsmiljø, globalisering og urbanisering er blant temaene som kan behandles.

Ei vanlig omvisning starter i ullvasken. Elevene får se hvor ulla blir vaska, skylt, sentrifugert og tørka. Deretter går turen til fargeriet hvor ull, garn og vevde stoffer blir farga. I spinneriet blir ulla karda og spunnet til garn. I spoleriet blir garn som skal veves spolt på piper for innslag, og renningen til veven blir laget. Til slutt i veveriet får elevene se skaftevevstoler og jacquardvevstoler. Ei vanlig omvisning tar ca. én time og er gratis for skoler og barnehager.

Kombiner gjerne omvisninga med en verkstedaktivitet. I ullverkstedet vårt kan elevene lage hvert sitt sitteunderlag i filt og ull på nålefiltmaskinen vår. Sitteunderlag koster kr 50 per stk. Vi har også et veskekurs for mindre grupper (ca 15 elever).

Andre verkstedaktiviteter er spinning av tråd, repslaging (hoppetau). Vi har også sesongpregede verkstedaktiviteter som juleverksted og påskeverksted, der elevene lager figurer i filt og ull.

Slik legger vi vanligvis opp skolebesøk på fabrikken: omvisning en time, en halv times pause til å spise matpakker, og til slutt en aktivitet i verkstedet på ca. en time. Vil dere bare besøke verkstedet, er det selvfølgelig helt i orden.

Omvisninger og verksted kan bestilles hele skoleåret. Matpakker kan spises i publikumsmottaket vårt eller utenfor fabrikken. Vi har også bålpanne som vi tenner om dere ønsker det.

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Sjølingstadveien 297, 4513 Mandal
Kontaktperson: formidlingsleder Judith Seland Nilsen
Tlf:  488 54 806 / 38 25 60 23

 


Åpningstider

$
0
0

Velkommen til Sjølingstad Uldvarefabrik. Besøk den levende museumsfabrikken og se hvordan råull forvandles til ferdige ullvarer. I museumsbutikk selger vi våre egenproduserte varer som garn, filt, ullstoffer og tepper.

Åpen museumsbutikk hverdager kl. 11-15.

Omvisninger i fabrikken etter avtale.

Priser:
Omvisning grupper (10 personer) i arbeidstid: kr 1000
Omvisning grupper utenom arbeidstid: kr 1600

Slik finner du oss:
Sjølingstad ligger 8 kilometer vest for Mandal – følg det brune skiltet fra E-39.
Ta kontakt på telefon 38 25 60 23, eller e-post.

Her finner du oversikt over kommende arrangementer. 

Omvisning på Sjølingstad

Bli med på omvisning i fabrikken.

Publikumstilbud

$
0
0

Gjennom året har vi små og større arrangementer på Sjølingstad Uldvarefabrik. Denne oversikten vil bli oppdatert. Mer informasjon om de forskjellige arrangementene legges ut under nyheter.

Kommende arrangementer:

Høstferieaktiviteter 28. september – 2. oktober kl. 11-15
Ullaktiviteter for hele familien.
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafe.
Kl. 13. Omvisning i fabrikken

Høstferieaktiviteter 5. – 9. oktober kl. 11-15
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafe.
Ullaktiviteter for hele familien.
Kl. 13. Omvisning i fabrikken

Her finner du generelle åpningstider og gruppepriser.

Slik finner du oss:
Sjølingstad ligger 8 kilometer vest for Mandal – følg det brune skiltet fra E-39.
Ta kontakt på telefon 38 25 60 23, eller e-post.

Sjølingstadgarn

$
0
0

Prøv vår nettbutikk, eller bestill garn på epost eller telefon.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble grunnlagt i 1894 og var i ordinær drift til 1984. Fabrikken var viden kjent for sine gode varer, som slitesterke bekledningsstoffer, tepper og garn. I dag er fabrikken en levende museumsfabrikk og vi produserer fortsatt tradisjonelle ullvarer på de gamle maskinene. Fabrikken og produksjonen vises fram for publikum på omvisning.

Sjølingstadgarnet finnes i flere forskjellige farger, og er et godt tradisjonsrikt ullgarn som selges som 2- og 3-tråds strikkegarn. Garnet koster kr 80 per 100 gram (gjelder 2020). Vi selger også et blåmelert jubileumsgarn som er litt tykkere enn 2-tråds Sjølingstadgarn. Jubileumsgarnet koster kr 100 per 100 gram. Vi har en forholdsvis liten produksjon, og vil ikke ha alle fargene inne til enhver tid.

Her finner du garnet i nettbutikken.

Her er flere opplysninger om garnet:
100 % ny norsk ull
Ca. 100-gram per hespel
2-tråds 350 meter, pinne nr. 3 – 3,5, strikkefasthet ca. 22-26
3-tråds 230 meter, pinne nr. 3,5 – 4, strikkefasthet ca. 20-22
Vi anbefaler håndvask 30 grader

Ønsker du å prøve garnet vårt, tar vi imot bestillinger på telefon eller epost.
Tel. +47 38 25 60 23
sjolingstad @ vestagdermuseet.no

Nettbutikk

$
0
0

De bedste tøier… Sjølingstad Uldvarefabrik var viden kjent for sine gode dresstoffer. I nettbutikken og i museumsbutikken vår selger vi blant annet garn, kardet ull, hobbyfilt og ullstoffer produsert på gamle maskiner på den levende museumsfabrikken. 

Her finner du nettbutikken. 

Finner du ikke det du leter etter i nettbutikken, kan besøke museumsbutkken vår. Åpningstider.  Vi tar også imot bestillinger på telefon eller e-post. 

I spinneriet produserer vi 2- og 3-tråds Sjølingstadgarn. Garnet passer godt til både gensere, votter, luer og sjal. Kjøp garnet vårt her.

Til aktiviteter i hjem, skole og barnehage selger vi hobbyfilt og karda ull i mange fine farger. Vi selger også filtnåler. Hobbyfilten kan brukes til sesongaktiviteter som påskekyllinger og andre figurer, flere lag festes sammen med filtnål. Karda ull brukes til toving av blomster, figurer eller små bruksgjenstander.

Kjøp filtnåler her.

Kjøp hobbyfilt her.

Kjøp karda ull her.

Her finner du noen ideer til hva du kan lage sammen med barna.

Sjølingstad Uldvarefabrik var kjent for sine slitesterke bekledningsstoffer. De siste året har vi rekonstruert flere av de gamle stoffene som ble produsert på fabrikken.

Kjøp toskaft her.

Kjøp 900-serien her. 

Ullteppene våre i tradisjonelle mønster er populære. Teppene er vevd på fabrikkens jacquardvevstol med hullkortsystem. De lages også i barnevognstørrelse og som sitteunderlag. Vi vever dem for tida i fuglemønsteret, men vi har kun en liten produksjon, og selger teppene fra egen museumsbutikk. Vi tar ikke bestillinger.

Teppene tar lang tid å produsere fordi ulla skal gjennom hele produksjonsgangen på fabrikken før teppene er ferdig. Ulla plyses (blandes), kardes og spinnes. Garn som skal farges hesples først, mens det hvite garnet går rett til spoling. Etter at teppet er vevd, skal det etterbehandles. Råveven nuppes, det vil si kontrollert for feil, deretter blir stoffet valka, vaska, tørka og rua før det klippes opp, kantes og merkes før de er klare for salg.

Jaquardvev (6) Slider Sjølingstad Uldvarefabrik
Gunnveig ved jacquardveven.

 

Tussa på Setesdalstunet

$
0
0

I disse dager har det flyttet en tusse inn på Setesdalstunet hos oss på Kristiansand museum! Men hva er egentlig en tusse?

I teaterstykket «Tussa på tunet» har publikum sett hvordan Tussa spiller et pek på bonden Kjell-Ola og lille Vetle/Vesla. Ingen av dem tror på at det finnes tusser lenger, og i glemselen av gamle skikker har de verken satt ut mat eller gitt av melka si. Dette har Tussa sett seg særdeles lei av, og som tusser ofte gjør når de kommer på kant med mennesker spiller hun dem et pek og får melke-geita opp på taket. Heldigvis finner de ut hvordan de skal gjøre Tussa blid igjen – for å få geita frivillig ned fra taket var ikke noen enkel sak!

Stykket (med regi av Giert Werring) bygger på en folketradisjon som går langt tilbake i tid. Selve ordet tusse stammer nok fra det norrøne «thurs» som var et annet ord for jotne, og gjennom tidene har det blitt en betegnelse på underjordiske og magiske skapninger som gjerne levde skjult i naturen. De mange fortellingene beskriver et folk som lever parallelt med mennesker, med sine egne skikker og regler. Fra Setesdalen har vi for eksempel denne beskrivelsen fra en gjeter som møtte på en tusse:

«Som eg glåpte, sat der ein liten kvitklædd under helleren: han hadde kvit kufte og kvite buksor og hatt; men sovoren hatt hadde eg aldri set: Motet var som på dei hattane som kom mange år der etter. Eg vart so rædd og sprang med vål og ræm.» (Fortelling nedtegnet av Johannes Skar)

Slik blir tussene ofte beskrevet – som små menneskelignende skapninger med gjeve klær. Denne var tydeligvis forut sin tid og gikk med en hatt som ikke var på moten før flere år etter! Forholdet mellom menneskene og tussene var sjelden klart definert, og i krysningspunktet mellom de to verdene kunne det oppstå farlige situasjoner. Det var viktig å være på godfot med tussene, spesielt på de stedene der menneskene lagde sine hjem. Kanskje var stedet man valgte allerede bebodd – og da måtte man fikse en allianse! Denne alliansen ble gjerne opprettholdt gjennom ofring av mat. Fra Setesdal kjenner vi til at kjernemelken som ble til overs etter kinning av smør gjerne ble helt ut over arnen eller dørstokken som offer. Det kunne også bli helt ut ved andre steder man tenkte at tussene bodde, for eksempel under visse store tussestener eller ved tussetrær. Tradisjonene varierte nok fra gård til gård og gjennom tidene.

Felles for historiene er at tussene levde sine liv svært likt som menneskene, med lignende skikker og tradisjoner. Om våren når folk trakk oppover til seters var det vanlig å legge ofringer ved visse stener på veien opp, alt for å behage de som allerede bodde der. For ikke å skremme eller forarge tussene som kunne ha tatt bolig i stuene sendte man gjerne en forløper for å banke på dørene og drive dem ut så skånsomt som mulig. Man ville helst ikke ha tusser i hus, som skrålte og lagde leven! Nei, det var best å ha de litt på avstand, men likevel på godfot. Teodor Kittelsen har illustrert hvor ille det kan gå med tusser i hus.

Teaterforestillingen «Tussa på tunet» skildrer en type historie som har blitt fortalt i Setesdal i uminnelige tider, og Norge for øvrig. Det viktige forholdet mellom menneskene og tussene vitner om en bevissthet rundt forholdet mellom menneskene og naturen – der overnaturlige vesener som allerede finnes i naturen må behages for at menneskene kan leve gode liv.

 

Kilder:

Johannes Skar: Gamalt or Sætesdal II, 1961

Birger Sivertsen: For noen troll, 2000

 

Tussa på tunet – En takk!

$
0
0

Da var «Tussa på tunet» over for denne gang. Men så gøy vi har hatt det, og sannelig har publikum ledd litt de også. Dette blir nok ikke siste gang dere får anledning til å hilse på geita Greta, tussa, Vesla, Vetle og bonden Kjell Ola.

Men denne forestillingen har ikke blitt til av seg selv. Den har tatt lang tid å produsere, med opp og nedturer. Det som virkelig satte fart på prosessen var støtten vi fikk fra Sparebankstiftelsen SR-Bank, og uten denne støtten tror jeg ikke det hadde blitt noen forestilling i det hele tatt. Så takk til dere!

Med litt bedre økonomi kunne vi hyre inn stjernelaget vårt, Giert Werring og Tiril Valeur. En duo proppfull av kreativitet og skaperglede. Det er klart det blir fargerikt og moro da. Takk til dere!

Kostymer måtte vi også ha. Den fantastiske geita ble laget av Camilla Lilleengen og Frode Holgersen fra Kilden teater og konserthus. Resten av kostymene stod Kari Løvland for. Takk til dere!

En stor takk til aktørene:
Lise Lilletun Christensen som Tussa
Maria Aaby Ranneberg og Mac Valeur Holter-Andersen som Vesla og Vetle
Marius Kolkin som Kjell-Ola
Elida Åsland som geita Greta

Til slutt en takk til alle som har sett på!

På gjensyn

Søndagsåpne museer og høstaktiviteter

$
0
0

Flere av museene i Vest-Agder-museet holder åpent frem mot jul. Her finner du en oversikt over hvilke museer du kan besøke og når det er åpent.

Setesdalsbanen:
Toget kjører hver søndag til og med 6. september.
Billetter må forhåndskjøpes her.

Sjølingstad Uldvarefabrik:

Høstferieaktiviteter 28. september – 2. oktober kl. 11-15
Ullaktiviteter for hele familien.
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafe.
Kl. 13. Omvisning i fabrikken

Høstferieaktiviteter 5. – 9. oktober kl. 11-15
Bålpanne, museumsbutikk og enkel kafe.
Ullaktiviteter for hele familien.
Kl. 13. Omvisning i fabrikken

Odderøya museumshavn:
Åpent i høstferien: 1. – 4. okt. kl 11-16.
Ulike maritime verksteder for hele familien

Lista museum, Nordberg fort:
Åpent hver søndag ut året.
Høstferieverksted tirsdag 29. september kl 11-15.

Flekkefjord museum
Mandag 28.09. Vi lager «Fuglehus av en melkekartong» og torsdag 1.oktober lager vi en lommebok med glitterstoff på museet fra kl. 11 til 14.

Tingvatn fornminnepark, Hægebostad:
Åpent hver søndag kl 12-16.

Kristiansand kanonmuseum:
Museet har åpent hver dag frem til 13. sept. Mandag – onsdag: kl 11-15, torsdag – søndag: kl 11-17
14. september – 8. november: søndager kl 12-16.

Kristiansand museum, Kongsgård:
Museet har åpent i høstferien 1.-4. oktober. Aktiviteter hver dag.

Gimle Gård: 
Konsert med fiolinduoen Duo Whiite, 5. september


Høstferie i Odderøya museumshavn

$
0
0
Velkommen til en høstferie med nyttig moro for store og små. Vi arrangerer verksted med opplæring i elementære knuter som er viktig å kunne når man skal være i båt. I tillegg kan du lære knuter og makramé som brukes til dekor. Dette kalles ofte sjømannshusflid, arbeid sjømenn utførte i sine frivakter om bord på [...]

Les mer...

Høst på Kristiansand museum

$
0
0

I flotte turområder på Kongsgård kan du på utvalgte dager i høstferien bli med på oppdagelsesferd på museet, prøve deg som arkeolog eller smed! Vi har åpen kafé alle dagene. Bli underholdt av fløytemusikk mens du nyter en god kopp kaffe.

Åpningstider og aktiviteter i høstferien på Kristiansand museum:

1.-4. oktober kl. 11-16

Hver dag:

        Åpen kafé

        Oppdagelsesferd

        Arkeologutgravning! Prøv deg som arkeolog og grav i jorda etter tegn fra fortiden

        Fløytespill i kafeen kl 13

Lørdag:

        Smieverksted. Lag din egen krok! Smeden veileder og hjelper til.

Prosjektmidler 2020 – utlysning 2. runde

$
0
0

Vest-Agder-museet lyser ut prosjektmidler til små museer og andre ikke-kommersielle aktører som arbeider med kultur/naturhistorie i Vest-Agder-museets eierkommuner. Søknadsfristen er 15. september 2020.

Museer uten fylkeskommunalt driftstilskudd, lag og foreninger og andre ikke-kommersielle aktører, som har et kultur- eller naturhistorisk prosjekt de ønsker å realisere, kan søke prosjektmidler. Det er også mulig å søke om rådgivningstjenester fra Vest-Agder-museet. Rammen for andre søknadsrunde er på totalt 100 000 kroner.

Last ned skjemaer og retningslinjer her:

Retningslinjer for søknader 2020

Søknadsskjema for prosjektstøtte 2020

Søknadsskjema for faglig bistand 2020

Utlysningsbrev 2020

Søknaden sendes til: Vest-Agder-museet, fagseksjonen, Odderøyveien 21, 4610 Kristiansand
eller på e-post til Jan Egil Hansen i Vest-Agder-museet.

Søknadsfristene 2. runde 2020 er 15. september.

Bemerk at rapportering om bruk av tildelte prosjektmidler skal sendes oss før utbetaling kan finne sted. Nye prosjektmidler kan ikke omsøkes før tidligere prosjekter er avsluttet (rapportert/utbetalt).

Stort barneverksted på Nordberg fort

$
0
0

Nordberg fort arrangerer sitt tradisjonelle høstferieverkstedet på Nordberg fort tirsdag 29.september kl. 11.00-14.00.

Vi deler ut ferdige materialpakker til hvert barn og gjør plass til èn gruppe i hver ende av bordene.
Kafeen er åpen som vanlig, men inne i selve verkstedet ønsker vi kun èn voksen pr.gruppe barn som er sammen. Er dere flere voksne med kan dere evt. veksle mellom kafè og verksted.
Vi har halloween som tema. Bill. 50,- pr.barn.

Grunnet korona blir verkstedet i storsalen.

Verksted på Flekkefjord museum

$
0
0

På Flekkefjord museum kan du i høstferien bli med på verksted! Museet holder åpent to dager: Mandag 28. september og torsdag 1. oktober. Aktivitetene er gratis.

Mandag 28. september kl 11-14:

Vi lager en fuglemater av en melkekartong. Det er fint om du kan ta med din egen melkekartong.

Torsdag 1. oktober kl 11-14:

Lag ditt eget penal eller lommebok med glitterstoff. Pris kr. 20 pr. stk.

Vi sørger for at verkstedet vil foregå på en smittevennlig måte.

Viewing all 2348 articles
Browse latest View live