Quantcast
Channel: Vest-Agder-museet
Viewing all 2355 articles
Browse latest View live

Arne Kvidbergskår – minner i gips

$
0
0

Mandag 9. juli kl. 18 vil minnene etter billedhugger Arne Kvidbergskår stå i fokus på Vigeland hus. Oddveig Kvidbergskår, Arne Kvidbergskårs grandniese, vil fortelle historier knytta til kunstnerens liv og virke.

Utstillinga «Minner i gips», med arbeider etter billedhugger Arne Kvidbergskår, er årets sommerutstilling på Vigeland hus. Utstillinga er åpen alle dager til og med 15. august. Mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag-søndag kl. 12-17.

Fri entré – velkommen!


Den store familiedagen 2018

$
0
0
Søndag 19. august arrangerer Kristiansand museum den tradisjonsrike familiedagen, en dag full av kulturhistoriske aktiviteter og demonstrasjoner. Hold av datoen! Mer informasjon kommer. [...]

Les mer...

Konsert med AD DUNDAS

$
0
0

Sjølingstad Uldvarefabrik ønsker velkommen til konsert med vokaltrioen AD UNDAS i fabrikkelokalene våre.

AD UNDAS er ein a cappella vokaltrio som sidan 2013 har reist rundt og fylt både naust, bunkersar, kyrkjerom og bygdetun med sine sterke stemmer og fortryllande klangar. Gruppa har eit originalt konsept med eigenarrangerte låtar og gir både pop, rock, folketonar og viser eit tidlaust preg. Trioen består av Marte Fillan (Trondheim), Margrete Wilhelmsen (Mandal) og Sunniva Fossly (Hallingdal).
Instrumenta er sett igjen heime når dei no turnerer frå inst i Sogn til ytst på Sørlandskysten med «Austanfor sol og vestanfor måne», ein konsert bunden saman av små forteljingar inspirert av norsk folketru og segn. Alt i alt byr dei på ei magisk og litt annleis konsertoppleving som passar både store og små.

Margrete har vært forteller/guide på museumsfabrikken i flere år ved siden av musikkstudier. Det er veldig gøy at hun og resten av vokaltrioen har valgt å holde konsert nettopp her.

Billettar: 150 (vaksne) / 50 (barn)

Omvisning i fabrikken kl. 15

 

 

 

Strikkedager på Sjølingstad 2018

$
0
0

Velkommen til deg som er glad i ull, garn og pinner. Årets datoer er 5. og 6. oktober. Meld deg på allerede i dag!

Vi håper du vil delta på to hyggelige strikkedager på en helt unik plass; den levende museumsfabrikken Sjølingstad Uldvarefabrik. Vi håper vi kan lære av og inspirere hverandre, og at alle drar hjem med ny kunnskap og masse inspirasjon.

Tema i år er plagg til hverdag og høytid. Inger, May og Cathrine, de tre kvinnene bak boka Kofta mi – et kirkekofteeventyr kommer og forteller om eventyret.

Det blir spinning, plantefarging, Katja (fra Anno) viser veving av fargerike bånd fredag. Telespinn kommer med masse garn i fine farger. Det blir et lite reisebrev fra Shetland, utstilling av strikkeplagg, salg av garn og selvfølgelig omvisning i fabrikken.

DU inviteres til å bidra: ta med strikkeplagg til utstillinga. Vil du selge, garn, bøker eller annet, setter vi fram et bord til deg.

Om Strikkedagene 5. og 6. oktober 2018:
”Strikk innom” fredag 5. oktober kl. 18-21
”Strikkelørdag” 6. oktober kl. 11-17
Sted: Sjølingstad Uldvarefabrik
Vi har plass til 100 deltakere
Bindende påmelding på e-post. Skriv navn og adresse til hver deltaker og om du vil delta en eller to dager.
E-post: sjolingstad@vestagdermuseet.no

Pris: 500 for begge dagene.
Kr 400 lørdag: inkluderer foredrag, omvisning, kaffe, kake og lunsj. Kr 150 fredag: inkluderer omvisning, kaffe og frukt.
Vi sender ut faktura fra midten av juli.

Her kan du laste ned invitasjonen: Strikkedager okt 2018. Del den gjerne.

Angående overnatting anbefaler vi:
Lindesnes Havhotell, tlf.: 38 60 08 00. Tregde Ferie, tlf.: 38 26 88 00. Sjøsanden feriesenter, tlf.: 38 26 10 94. Mones Feriesenter: tlf.: 38 26 49 00

Skal du delta, eller vurderer å delta, er du velkommen til å delta i Facebookgruppa for arrangementet.

Klarer du ikke vente helt til høstferien med å besøke oss, er du velkommen innom i sommer også. Fra 15. juni til og med 20. august har vi åpent daglig 11-17, omvisninger i fabrikken kl. 11, 13 og 15 og ullverksted for barn kl. 14 hver dag. Årets sommerutstilling er billedvev av Else Marie Jakobsen.

Håper vi ser deg!

Retro på Gimle gård

$
0
0

Er du med på en omvisning på Gimle gård er det ikke anledning til å kikke inn i alle skuffer og skap, og det er nettopp her det gjemmer seg så mye spennende! Her har du en anledning til å se nærmere på noen av de norsk-produserte servisene som finnes på Gimle, gjenstander som i dag har blitt populære igjen og ofte omtales som «retro».

Titti Arenfeldt Omdal bodde på Gimle til 1982. Som voksen dame kjøpte hun eller fikk hun deler til flere serviser som er fra perioden 1950-1980. Mange av disse er laget av norske produsenter som Porsgrund porselensfabrikk, Figgjo Fajansefabrikk og Egersund Fayancefabrik. En gjennomgang av deler av samlingen på Gimle viser at det finnes utrolig mange ulike serviser, men ofte bare en eller to deler til hvert servise. Hvorfor det har blitt slik vet vi ikke. Var det slik at mye ble knust eller fikk hun deler av andre hun kjente?

Nå har vi samlet noen av gjenstandene fra denne delen av samlingen på Gimle, kanskje du finner igjen et servise som du har eller husker fra tidligere?

Du kan se utstillingen på digitalt museum her.

I løpet av året lager vi i Vest-Agder-museet flere digitale utstillinger med gjenstander fra samlingen. Gjennom disse kan du få et innblikk i hvilke deler av samlingen vi jobber med, og du kan se gjenstander som ofte ellers ikke er på utstilling fysisk. Det er også en mulighet for å dykke litt dypere inn i de ulike samlingene vi har.

PLASTIKK 2018 – plastbåtregatta

$
0
0

Siden 2011 har Vest-Agder-museet arrangert en årlig regatta for klassiske norske plastbåter. Dette som ledd i museets satsing på å bevare, formidle og dokumentere Sørlandets plastbåthistorie. I tillegg ønsker vi at dette skal være en arena hvor entusiaster samles. 


10:00 – 11.00: Båtene ankommer og settes på vannet. Deltakerne må henvende seg i sekretariatet for å få startnummer og annet infomateriell.

11:30: Defilering i Gravanekanalen. De som ønsker kan fortsette turen rundt Odderøya.

12:15: Gammel gelcoat kan bli som ny og Rune Sørensen (salgssjef i Holgers) demonstrerer hvordan den kan slipes og rubbes tilbake til opprinnelig farge og glans.

13:00: Jollerace med kaldstart for gamle joller med eldre motorer opp til 4 hk. Det blir kald fellesstart og første båt i mål vinner.

13:30: Tor Arve Topstad viser bilder og guider oss gjennom
byggingen av hans custom Skibsplast 13. Dette foregår i andre etasje av aktivitetshuset.

14:00: Regattaen starter.

15:30: Premieutdeling og avslutning av fellesarrangement.
16:15: Rekefest for deltakere og arrangører.

Arrangementet er gratis.
Maritime familieaktiviteter i aktivitetshuset, 80kr pr. person eller 250kr for familie.

Velkommen!

Har du spørsmål? Kontakt arrangementsansvarlig: Jan Egil Hansen: tlf. 980 74 040

D/S Hestmanden til Lillesand

$
0
0
D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum fortsetter sin turné. Neste stopp blir Lillesand. Skipet vil være åpent for publikum mellom 8. august og 12. august (12. august med forbehold). Åpent alle dager: kl. 11:00 til kl. 17:00. Inngang: 50 kroner for voksne. Fri adgang for barn. Velkommen! [...]

Les mer...

D/S Hestmanden til Arendalsuka

$
0
0
D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum vil i år som i fjor være på plass i Arendal og åpent for publikum under Arendalsuka 13. – 19. august. Om bord på D/S Hestmanden vil det være gode muligheter til å lære mer om krigsseilernes og ikke minst D/S Hestmandens utrolige historie. Utstillingen vil være åpen for publikum [...]

Les mer...


Om korn – på Kristiansand museum

$
0
0

Fra tirsdag 21. august til og med torsdag 6. september inviterer vi skoleelever og SFO-grupper til aktiviteter rundt korn og behandling av korn.

Aktivitetene foregår på den gamle gården fra Eiken, i kvernhuset fra Grindheim og i byfjøset fra Kristian IVs gate 29. Programmet varer ca 1,5 timer og er et gratis tilbud.

I Norge dyrkes kornsortene bygg, havre, rug og hvete. Her på museet har vi en liten havreåker som har strevd seg gjennom den tørre sommeren. Kornet blir på åkeren til det har fått en gyllengul farve. Da er det tid for innhøsting.

Det høstede kornet skal treskes, drøftes og males, og alt dette inngår i programmet.

Håndkverner av granatglimmerskifer

Prosjektmidler 2018 – 2. runde

$
0
0

Vest-Agder-museet lyser ut prosjektmidler til små museer og andre ikke-kommersielle aktører som arbeider med kultur/naturhistorie i Vest-Agder. Søknadsfristen er 15. september 2018.

Museer uten fylkeskommunalt driftstilskudd, lag og foreninger og andre ikke-kommersielle aktører, som har et kultur- eller naturhistorisk prosjekt de ønsker å realisere, kan søke prosjektmidler. Det er også mulig å søke om rådgivningstjenester fra Vest-Agder-museet. Vi lyser ut prosjektmidlene i to omganger: 1. mars og 15. september. Rammen for 2018 er på totalt 200 000 kroner.

Last ned skjemaer og retningslinjer her:

Utlysingsbrev 2018
Retningslinjer for søknader 2018
Søknadsskjema for prosjektstøtte 2018
Søknadsskjema for faglig bistand 2018

Søknaden sendes til : Vest-Agder-museet, fagseksjonen, Odderøyveien 21, 4610 Kristiansand
eller på e-post til Jan Egil Hansen i Vest-Agder-museet.

Søknadsfristene i 2018 er: 1. mars og 15. september.

Bemerk at rapportering om bruk av tildelte prosjektmidler for 2017 og 2018 (første runde) skal sendes oss før utbetaling kan finne sted. Nye prosjektmidler kan ikke omsøkes før tidligere prosjekter er avsluttet (rapportert/utbetalt).

Arendalsuka

$
0
0

Museene er til stede på Arendalsuka 13.-18. august. Du finner oss på stand 153 på Torvet. Besøk også D/S Hestmanden til kai ved Tyholmen.

Vest-Agder-museet er på stand torsdag 16. august kl. 11-17. Vi stiller med gjenstandsquiz, slyngevev og andre små aktiviteter. Blant annet kan du trykke på «Kjede-seg-knappen» og se hva skjer!

Ytterst på Tyholmen ligger D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum. Ta turen innom kl. 11-17 (alle dager) og sjekk ut debattprogram og andre aktiviteter i regi av Norges museumsforbund og museene på Agder på museumsforbundets nettsider. 

Styremøte i Vest-Agder-museet IKS, onsdag 22. august 2018

$
0
0

Møtet finner sted på Tingvatn fornminnepark, onsdag 22. august kl. 10.00

Innkalling til styremøte i VAM 22. august 2018

36/18 – Godkjenning av innkalling og saksliste

37/18 – Godkjenning og signering av protokoll fra styremøte 7. mai 2018

38/18 – Brev nr. 1-2018 fra Agder Kommunerevisjon

Vedlegg 1 til sak 38/18 – Brev fra Agder Kommunerevisjon

Vedlegg 2 til sak 38/18 – Svarbrev til Agder Kommunerevisjon

39/18 – Endrede forutsetninger for seilinger med DS Hestmanden

40/18 – Drøfting ang. driftsalternativer magasin og nytt museumsbygg (muntlig)

41/18 – Status revidert strategisk plan og forholdet til regionsreformen (muntlig)

42/18 – Gjennomgang rapport «Organisasjonsevaluering» fra 2012 (muntlig)

43/18 – Orienteringer fra driften

Vedlegg til sak 43/18 – Referat AMU 27.06.2018

44/18 – Personalpolitikk i Vest-Agder-museet (muntlig)

45/18 – Personalsak (Unntatt off. iht Offentlighetslovens §23)

Med fjær fra hele verden i Mandalselva

$
0
0

«Typisk norsk – ikke bare norsk» er tema for årets Kulturminnedager. På Mandal museum dykker vi ned i det historiske sportsfisket i Mandalselva og ser på hvordan fluer med fjær fra hele verden lokka til seg vår lokale laks.

På 1820-tallet vet vi at en ekspedisjon med sportsfiskere besøkte Mandalselva, og i ettertid ble fiskeutstyret deres gitt til en god hjelper i Mandal. Dette utstyret tilhører i dag museet.

Konservator Birgitte Sørensen forteller historien om ekspedisjonen.

Sportsfisker og fluebinder Petter E. Wikøren forteller om fjær og andre materialer fluene er bundet av og viser egne kopier av disse.

Både nye og gamle fluer stilles ut under arrangementet og det blir tid til både kaffe og prat etter foredragene.

Fri entré!

Artikkel om fiskeutstyret kan leses her:

Laksefiske i Mandalselva

 

 

Andorsengårdens historie

$
0
0

«På østsiden av Store Elvegate, mellom denne og elven, lå Andorsengården med sine store, hvite flater, sitt utsvaiende tak og sine høye, spisse gavler. Den ruvet mektig over alle hustak som en borg eller et slott».

Barndomsminnet om slottet i Mandal var det E. Holmer Hoven (f. 1899) som beskrev i boka «Slik var vår barndoms hvite by» i 1946. Hoven vokste opp like over gata for Andorsengården, som selvsagt ikke var noe slott, men absolutt dominerende i bybildet. Andorsengården het opprinnelig Knutzengården. Den ble oppført i ei tid hvor Mandal hadde en liten økonomisk elite, med stor sans for oppføring av signalbygg.

Prospektkort fra 1903.

Mathias Christian Knutzen og hans britiske kone, Mary Ainsley, oppførte bygningskomplekset i årene 1801-1805, i den nyklassisistiske Style Adams. Byggeteknikken er utmurt bindingsverk med utvendig panel. Det skal ha vært det mest kostbare i byen på dette tidspunkt. I branntaksten som ble skrevet i desember 1805 står det at hovedbygningen er 27 meter lang og 13 meter bred, med en høyde til mønet på omkring 16 meter.

Hovedhuset inneholdt store saler, kontor, soverom, kjøkken og bryggerhus. I tillegg til hovedhuset var et omtrent like stort økonomibygg, med gavl mot elva. Dette inneholdt rom for tjenestefolk, butikk, staller, utedo, bryggerhus og bakeri og «allehaande yddre Bequemmeligheder». I tillegg hadde den et tre-etasjers pakkhus ut mot elva. Eiendommen hadde hage og plen helt fram til bryggekanten, noe den hadde helt til Bryggegata ble forlenga på 1970-tallet.

Silhuett av familien Knutzen. Silhuettene er utført av Premiersilhouetteur Franz Libonius Schmitz fra Bonn. Han gjorde flere reiser i Norge på begynnelsen av 1800-tallet. Silhuett ble sett på som et rimelig og godt alternativ til det malte portrett. Fra venstre: Jacob Ainsley (f. 1790), Henry (f. 1803), Johan Fredrik (f. 1800), Mary Ainsley (f. 1768 i Newcastle), Karen Louise (f. 1808), Mathias Ch. Knutzen jr. (f. 1764 i Mandal), Harriet (f. 1796), Johanne Fredrikke (f. 1795), Sophie Margrethe (f. 1799), Caroline Elisabeth (f. 1794).

Bygningskomplekset er et eksempel på overklasselivet i Mandal rundt 1800. Den gang var vanlig takhøyde innendørs 1,90 – 2,20 meter, flere steder var det enda lavere. I Mathias Knutzens hjem var høyda under taket 3,80 meter i første etasje. Knutzens hus hadde gipstak, svingt repostrapp fra forstua til andre etasje, med mahognifisert rekkverk med innfelt dekor. Andre forseggjorte detaljer finner vi i takgesimser, rosetter, dører, listverk og ovnsnisjer.

Rundt århundreskiftet var Mathias Knutzen utvilsomt en del av den økonomiske og sosiale eliten i Mandal. Sammen med Gjert Gjertsen drev han firmaet Knutzen & Gjertsen, et firma med direkte linjer tilbake til Tørres Christensen Nedenes, Mathias Knutzens oldefar. Tørres Christensen Nedenes tok handelsborgerskap i Kristiansand i 1687 og drev handel også i Mandal. Nedenes gifta seg i Mandal, med Karen Mortensdatter, datter av en av Mandals rikeste handelsmenn. Da svigerfaren døde overtok Tørres også hans forretninger. «Nedeneshuset» ble et forretningsimperium som eide skogseiendommer fra Mandal til Åseral, de eide en rekke sagbruk og ble byens største trelasthandler. Nedeneshuset drev rederivirksomhet, havarivirksomhet, handel med Grønland og sildefiske på Island.

Etterkommer etter Nedenes forvalta rikdommen godt, noe det er flere synlige bevis på. Byggene som i dag heter Lindesnesgården, Lohnegården, Christensengården, Skrivergården og Andorsengården er alle oppført av personer med tilknytning til Nedenes, enten direkte etterkommere eller inngiftede. Samtlige gårder hadde en rekke bygninger tilknytta hovedhuset, men i dag er det kun Andorsengården som framstår som et komplett anlegg fra denne storhetstida i Mandals historie, både med tanke på bygningsmassen, og at hagen og plenen utenfor fortsatt er intakt. Det gjør anlegget desto viktigere.

Firmaet Knutzen & Gjertsen hadde et imponerende vareutvalg, og mye var innom dette bygningskomplekset før det ble solgt videre til kundene. Her ble det lagra og solgt melis- og puddersukker, tobakk, piper, vin, rom, brennevin, alle slags kornvarer, et stort utvalg av tekstiler, som kattun (bomull), flanell og duffel. De solgte også alt fra smør til sitroner, koriander, kanel og murstein. Fortsatt kan vi se statistikk på dørkarmer og hyller som vitner om at det gjennom historien har blitt lagra flasker, tønner, sekker og kasser med både det ene og det andre her.

Statistikk ble ført på dører og vegger på loftet i bygget.

Fire generasjoner Nedenes hadde gjort det godt, men fra 1807 endra handelsvilkårene seg dramatisk. Vårt distrikt ble hardt ramma av Napoleonskrigene, særlig siden våre handelsforbindelser var så nært knyttet til Storbritannia. I 1810 inntraff i tillegg en stor bybrann i Mandal, noe som påvirka det lokale markedet til Knutzen & Gjertsen. Firmaet gikk til slutt konkurs.

Da Knutzen oppførte Knutzengården satte han seg i gjeld både lokalt, regionalt og internasjonalt. Hadde oppgangstidene fortsatt ville kanskje Knutzen klart å håndtert gjelda, men sånn skulle det ikke gå. Fram mot 1808 hadde han lånt mye. Han skyldte 11.000 rd til britiske handelshus, 1000 rd til kammerråd Heiberg i København, 30.000 rd til Hans Bohsen i Mandal, og hadde lånt 12.300 rd i Kristiansand. I mai 1822 måtte Knutzen «overgive sit Boe i Skifterættens Hænder», og i august samme år ble han fengsla for ubetalt gjeld. Han ble «hensiddende i Leerkjærs Arrest som Gjælds-Arrestant». I 1823 døde han, bare 59 år gammel.

Kjøpmann Halvor Solberg fra Kristiansand kjøpte Knutzengården i 1823. I 1834, kjøpte forretningsmann Gulow Andorsen gården.Han var fra Malmø i Mandal og var gift med Fredrikke Magdalene Møller, også hun fra Malmø. Sånn fikk Knutzengården navnet Andorsengården.

Da Knutzen & Gjertsen gikk konkurs var det andre som klarte seg bedre, og som overtok mye av virksomheten etter Nedenesslekta. I firmaet Wattne & Co skjøt Tobias Wattne inn halvparten av aksjekapitalen da det ble danna i 1826. I 1834 hadde Gulow Andorsen kjøpt seg hus i Mandal, og i 1836 gikk han inn med en fjerdedel i firmaet Wattne & Co. Han kom tilbake til Mandal etter flere år i Kristiansand. Andorsengården skulle nok ei gang bli bolig- og forretningsbygg for en av byens ledende borgere.

Wattne & Co hadde en dominerende posisjon innenfor havarinæringa i denne perioden og de drev handel med trelast og fisk. Wattne var også skipsreder og fabrikkeier. Garveriet på Malmø ble starta av faren, Tønnes Wattne, allerede i 1790. Wattne drev også tobakksfabrikk og forsøk på galvanisering av jern og konservering av seil og tauverk. Wattne og Andorsen var involvert i alle byens viktigste næringer. Gulow Andorsen var også engasjert i det offentlig liv. Han var i 1836 stortingsrepresentant for Kristiansand, i Mandal var han ordfører i 1843, 1845 og 1846.

Et av fotograf Wilses bilder fra Andorsengården i 1912.

Gulow Andorsens datter, Amalie, ble i 1853 gift med forretningsmann Christian Salvesen, opprinnelig fra Mandal, men utvandra til Skottland. Han skulle senere bli kjent som foregangsmann innenfor norsk oljevirksomhet, da han i 1862 etablerte Mandal Paraffin Olie Company på Risøbank.  I 1909 ble Andorsengården overtatt av Amalie og Christian Salvesens døtre, Marie Fredrikke Gulovna og Magdalena Salvesen. Andorsengården ble da feriehus for søstrene, mens broren, lord Edward Salvesen, ferierte på Risøbank (fra 1901) og i Lordehytta i Åseral (fra 1912).

Historien om Andorsengården kan relateres til store deler av byens historie, gjennom eierslektene som var sentrale skikkelser innenfor det økonomiske og politiske liv i distriktet, gjennom arkitekturen inspirert av utenlandske impulser, gjennom plasseringa tett på den viktige vannveien, elva, og gjennom størrelsen som viser kampen om prestisje og kontrasten mellom samfunnslagene. Den rommer også historien om et av byens største firmas konkurs og om huseierens hastige reise fra eier av byens flottest bygg til å bli gjeldsarrestant i arresten like borti gata. I dag er Andorsengården et bygg for offentligheten, et sted for forskning på, forvaltning og formidling av byens historie.

I over 60 år har nemlig Andorsengården vært et bygg som skulle komme byens befolkning til gode. Det ble i 1953 ble gitt i testamentarisk gave fra Salvesenfamilien til Mandal kommune. I testamentet ble det slått fast at det skulle romme byens bibliotek og museum. Etter at biblioteket flytta til Buen i 2012 ble det gjort en juridisk gjennomgang av testamentet, og det ble slått fast at hele Andorsengården skulle tas i bruk til museum, men fortsatt med Mandal kommune som eier.

Andorsengården ble freda av Riksantikvaren allerede i 1923. I en presisering av fredningsvedtaket fra 2013, skrev Riksantikvar Jørn Holme følgende: «Formålet med fredningen er å bevare komplekset som et bygningshistoriske og kulturhistorisk viktig eksempel på en kjøpmannsgård i kystbyen Mandal, oppført i velferdstiden for handelsborgerskapet tidlig på 1800-tallet. De kulturhistoriske verdiene er særlig knytte til det arkitektoniske uttrykket i klassisistisk stil og til helheten i anlegget med ulike bygninger som rommer kjøpmannsgårdens ulike funksjoner».

Dette kommunale bygningskomplekset er altså blant dem som er så unike at det har et vern på nasjonalt nivå. For å bevare Andorsengården må vi også forholde oss til Kulturminneloven i alt vi gjør som går ut over ordinært vedlikehold. Alle som har passert dette 1800-tallets signalbygg kan se at etterslepet på vedlikehold er stort. Mandal kommune og Mandal museum er nå i gang med flere av de prioriterte prosjektene på bygget: Flere av vinduene i hovedbygget er istandsatt og vi er nå i gang med å istandsette økonomibyggets gavl mot nord. I forbindelse med dette er derfor portrommet mellom byggene stengt for gjennomgang. Det pågår også et prosjekt knytta til istandsetting av steintrappene ut mot hagen, og byggets øvrige vegger står i kø for istandsetting når finansieringa er på plass.

Et signalbygg skal tilbakeføres til sin fortjente stand, både utvendig og innvendig, og det skal være et åpent og tilgjengelig sted for allmennheten. I dag er bare deler av bygningskomplekset i bruk som museum, og tilgjengeligheten er mildt sagt varierende. Målet er å bli langt mer åpent og tilgjengelig enn vi er i dag. Arbeidet med bygget er altså i gang, det er kostbart, og det tar tid, men vi kommer til å nå målet!

Kilder:

D/S Hestmanden fra Arendal til Kristiansand

$
0
0

D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum er tilbake på Bredalsholmen.

Etter flere turer denne sesongen, både til Bergen, Lillesand og siste til Arendal, har vi fått vist skipet til mange.

Mandag la D/S Hestmanden til kai igjen ved Bredalsholmen og sommersesongen om bord er nå offisielt over.

Vest-Agder-museets fotograf Arve Lindvig var med skipet fra Arendal til Kristiansand. Han filmet en god del om bord og satt det hele sammen til en fantastisk liten film. Denne er det nok mange som kommer til å like!


Skole og barnehage

$
0
0
Kristiansand museum for skoler og barnehager

Undervisning og formidling ved Kristiansand museum er gratis for skoleklasser og barnehager. Dersom et program har utgifter til materialer, vil det bli gitt beskjed. Noen av undervisningstilbudene inngår i tilbudet fra DKS i Kristiansand eller i Vest-Agder fylkeskommune. De fleste DKS-tilbud vil også være tilbud til andre grupper. Maks 25 personer i hver gruppe, om ikke annet er avtalt.

Undervisningstilbud

Kristiansand museum tilbyr omvisninger i friluftsmuseet med nær 40 bygninger fordelt på Bygaden, Setesdalstunet og Vest-Agdertunet. Bestill gjerne et ønsket tema: Om livet i byen før elektrisiteten kom, håndverksverksteder, livet til sjøs, skolen i gamle dager, rosemaling, livet på landet, korndyrking, dyrehold, arbeid med ull og lin, jul- og påsketradisjoner eller eventyr.

Museet har også en «hjemmefronthytte» som gir et bilde av Norge under 2. verdenskrig, oppført under regnfulle vinterdager i 1942, et gjemmested for mange mennesker på flukt. Minibyen er fylt med hus fra Kvadraturen ca. år 1900 i størrelse 1:10, bygget opp av en gruppe av byens ivrige pensjonister.

Her finner du mer informasjon om enkelttilbud til skoler og barnehager ved Kristiansand museum. 

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Vigeveien 22b, 4633 Kongsgård
Tlf. 38 10 26 80/ 488 54 805 (mobil kun betjent utenom undervisningstid)
Kontaktperson: museumspedagog Tale Christiansen.

 

Skole og barnehage

$
0
0
Tilbud til skoler på barnehager på Gimle Gård

I gamle dager hadde folk flest en stue og et kjøkken og kanskje et kammers til soverom. Noen få hadde mer, store saler til mange gjester og spisestuer og store soverom med høyt under taket. Men kjøkkenet lå kanskje i kjelleren. Slik som i det herskapelige Gimle Gård. Vi vil gjerne vise hvordan det så ut hjemme hos familien Holm-Arenfeldt-Omdal gjennom årene de bodde der, fra gården var ny i 1797 og frem til 1982. Hovedbygningen har vært museum siden 1985.

Omvisninger og undervisning ved Gimle Gård er gratis for skoler og barnehager.

Omvisninger
August – november
Mai – juni
Jul på Gimle alltid uken før 1. søndag i advent

Maks 25 personer i hver gruppe om ikke annet er avtalt.

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Gimleveien 23 (nabo til Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder).
Tlf. 38 10 26 80/ 488 54 805 (mobil kun betjent utenom undervisningstid)
Kontaktperson: museumspedagog Tale Christiansen.

Skole og barnehage

$
0
0
Tilbud til skoler, barnehager og SFO i Odderøya museumshavn

Odderøya museumshavn er et levende museum med fokus på maritime aktiviteter og utstillinger for stor og små. I sommersesongen (mai-oktober) kan man bl.a. låne robåt, spikke barkebåt, lage krabbesnøre og kose seg i plastbåtutstillingen i havna. I vintersesongen (november-april) arrangeres ulike verksteder som juleverksted, påskeverksted, button- og knuteverksted. Vi har et fast helårstilbud med ulike aktiviteter og en Skibsplast-utstilling i 2. etasje.

Vi tilbyr opplegget «Båten for alle» for mellomtrinnet og 8. trinn. Elevene får blant annet ro og arbeide med tau og knuter. Vi setter ellers opp ulike opplegg for skoleklasser/grupper basert på alder og læringsutbytte. Ta kontakt for å legge til rette for din klasse/gruppe.

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Nodeviga 38, 4610 Kristiansand
Tlf. 952 34 353
Kontaktperson: museumsformidler Susanne Andersen

Gratis inngang for skoler og barnehager. Materialkostnader for aktiviteter på ca. 20 kr pr. barn kommer i tillegg.

 

Høstferieaktiviteter Mandal museum

$
0
0

Bli kjent i din egen by! I høstferien inviterer vi barn, foreldre og besteforeldre på aktiviteter og omvisning. Det blir tegneverksted, grafikkverksted, gamle spill, rebus og åpne utstillinger. Håper vi ser deg!

Her finner du oversikten over høstferieaktivitetene på Mandal museum:

Tirsdag 2. oktober
Kl. 11 og 13: Bloms tegneverksted for barn. Kr 40
Sted: Malerisamlinga i Andorsengården, inngang hovedbygninga

Onsdag 3. oktober
Bli kjent med Gustav Vigeland
Kl. 11-15 Grafikkverksted for barn fra 6 år. Kr 40 per bilde
Kl. 14 Omvisning i barndomshjemmet. Kr 90/40
Utstillinga «Minner i gips» Arne Kvidbergskår
Sted: Vigeland hus, Grensegata 3

Torsdag 4. oktober
Kl. 11-15 Spilledag på museet
Vi spiller gamle spill. Fiskerirebus
Siste dag! Utstillinga «Glamour i småbyen»
Sted: Sjøfartsavdelinga i Andorsengården, inngang fra hagen

Glamour i småbyen. Mandal museum

Se også program for Sjølingstad Uldvarefabrik.

Høstferieaktiviteter på Sjølingstad

$
0
0

Sjølingstad Uldvarefabrik har åpent mandag – fredag i høstferien (1. – 5. oktober og 8. – 12. oktober). Det blir aktiviteter for hele familien og omvisning i fabrikken.

Her er programmet:

1. – 5. oktober
Kl. 11-15 mandag-fredag.
Ullverksted for hele familien. Kr 40 per person
Kl. 13 Omvisning i fabrikken. Kr 90/40
Museumsbutikk og enkel kafe

8. – 12. oktober
Kl. 11-15 mandag-fredag.
Ullverksted for hele familien. Kr 40 per person
Museumsbutikk og enkel kafe.

Se også programmet for Mandal museum og Vigeland hus.

Museumsbutikken har ellers åpent man-tors kl 11-15 frem til 19. desember. Omvisning i fabrikken etter avtale.

Viewing all 2355 articles
Browse latest View live