Quantcast
Channel: Vest-Agder-museet
Viewing all 2358 articles
Browse latest View live

Turist i egen by – Søndagsåpent på Kristiansand museum

$
0
0

Velkommen til søndagsåpent museum på Kongsgård – Turist i egen by, søndag 3. juni.

På Friluftsmuseet kan du besøke nærmere 40 forskjellige hus. Det er eldre trebygninger bygninger reddet fra sanering og flyttet hit fra Kvadraturen i Kristiansand og to gårdstun, ett fra Setesdal i Aust-Agder og ett fra Eiken i Vest-Agder. I tillegg kan publikum besøke ei gammel skolestue fra sent 1800-tall og den Tonstadbua med malte bibelske motiv og rosemalte ranker innvendig. På Setesdalstunet ligger museets eldste bygning, Nomelandsloftet fra 1585. «Minibyen» viser kvartaler med miniatyrhus fra gamle Kristiansand. Aktuelle utstillinger vises i hovedbygningen.

Hos oss kan du få med deg guidet omvisning hver time denne dagen, første omvisning starter kl. 12. Oppmøte ved kafeen.
Gratis inngang og deilige vafler i kafeen

Denne søndagen arrangeres Turist i egen by i Kristiansand. Registrerer du deg her, sår du gratis inngang til museet denne dagen.

Vi har åpent følgende søndager før sommersesongen starter 15. juni:

13. mai
27. mai
3. juni (Turist i egen by)
10. juni


Turist i egen by – Kristiansand kanonmuseum

$
0
0

Søndag 3. juni arrangeres turist i egen by, og du får gratis inngang til kanonmuseet denne dagen!

I flott turterreng på Møvig utenfor Kristiansand ligger et kanonbatteri fra andre verdenskrig. Kanonen på Møvig er verdens nest største kanon montert på land. Batteriet (Batterie Vara) ble påbegynt i 1941 og skulle sammen med kanonbatteriet i Hanstholm i Danmark kontrollere skipstrafikken i Skagerrak. Kanonene hadde en rekkevidde på hele 55 kilometer.

Etter krigen ble batteriet en del av det norske kystartilleriet, og kanonene ble avfyrt for siste gang i 1952. Kristiansand kanonmuseum ble åpnet i 1993 og ble en del av Vest-Agder-museet i 2013.

Registrer deg her for å gratis inngang til museet denne dagen.

Jakten på de stjålne smykkene

$
0
0

I sommer blir det skattejakt på Gimle Gård i Kristiansand.
Safen i kjelleren på Gimle Gård er åpen, og smykkene er borte! Bli med på skattejakt, og hjelp oss å finne smykkene tilbake!

Tidspunkt for skattejakt er fredager kl 11 og kl 13 følgende dager:
22. juni, 13. juli, 20 juli, 27. juli og 3. august.
Pris: kr. 40,- per barn, voksne gratis.

 

Frisørfagets morgen i Kristiansand

$
0
0

Omtrent midt på 1800-tallet dukket den første barberforretningen opp i Kristiansand, og siden den gang har mange frisørsalonger kommet til. Kristiansand Museum har oppgjennom årene tatt imot flere gjenstander fra byens frisører og nylig har disse gjenstandene blitt registrert og noen samlet i en digital utstilling.

Den første barberforretningen i Kristiansand ble etablert i 1844 og lå i Tollbodgata 21, startet av Fredrik Bergh. Et par år senere flyttet han til Tollbodgata 14 og utviklet forretningen til å bli en barber- og hårklippestue. Berghs svenn, Anton Steffensen, etablerte egen sin salong noen år senere. Etter Bergh og Steffensen etablerte Schultz og Paulsen sine forretninger i 1895, og etter dette dukket det opp flere barber- og frisørsalonger i byen.

Fra Skippergata, i bakken mellom markensgata og Vestre Strandgate. Diverse forretninger, deriblant «W.Schultz, Barber og Parykkmaker» nesten helt til venstre i bildet. Kilde: Vest-Agder-museet/agderbilder.no.

På denne tiden var det omtrent ingen hjemmebarbering og prisen for barbering var omlag 15 øre. De første barberstuene hadde også vid åpningstid, gjerne fra 8 om morgenen til 9 på kvelden. På lørdager var de åpne til 12 på natten, i tillegg til åpningstid på søndager fra 8 til 10 på formiddagen. Byens rikeste borgere foretrakk imidlertid å bestille barbering i sine egne hjem, gjerne søndag morgen.

Å klippe seg kostet omkring 30 øre, men hårklipp ble sjeldnere benyttet av byens borgere. Det var mer vanlig at et familiemedlem en sjelden gang klippet medlemmene av husstanden med en vanlig saks – ikke nødvendigvis en særlig skarp saks.

Frisør og kundemottak på tunet på Byremo. Kilde: Audnedal kommune/agderbilder.no.
Reidar Andersen Herrefrisør

Kristiansand Museum mottok i 2003 en gave med gjenstander fra Reidar Andersens herrefrisørsalong. Blant annet finner vi en hårføner, flere sammenleggbare barberkniver og en slipereim som ser ut til å ha blitt mye brukt. Reidar Wilhelm Andersen (f. 1921) drev frisørsalong i hele 60 år i Kristiansand, fra 1943-2003. Først i Gyldenløvesgate 11, som fotoet under viser, og senere i Dalandgården i Skippergata 21.

Gatebilde med Arnt Senumstads kolonialbutikk på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløvesgate. Reidar Andersens frisørsalong, og Helge Iversens konfeksjonsbutikk lengst til høyre. Kilde: Statsarkivet i Kristiansand/agderbilder.no.

Utstillingen med noen av gjenstandene Reidar Andersen ga til museet kan sees her på DigitaltMuseum.

 

Kilder

Jensen, J. Arnold (red.). 1947. «KRISTIANSAND HAANDVERKERFORENING 1847-1947», «Sørlandet»s trykkeri, Kristiansand. s. 118.

Leewy, Karl. 1958. «Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider», bind 4. Christianssands Sparebanks Historiefond, Kristiansand. s. 28-29.

Riis, Helge. 2001. «Norges håndverksmestre», bind 2, Dreyers forlag, Stavanger. s. 957, 1031.

 

Gammel nok? 60 pluss!

$
0
0

Er du gammel nok? Gammel nok til å huske fredsdagene i 1945? – Eller må du ha hjelp av dine foreldre for å få fortalt historiene fra frigjøringsdagene og de første etterkrigsårene?

I arkivene finnes det mange bilder fra denne perioden.
Mange av bildene er det kanskje bare dine foreldre som kjenner historien bak. Med dette inviteres folk over 60 i følge med sine foreldre til biblioteket i Kristiansand. Torsdag 7. juni kl. 19.00 vil vi vise bilder fra arkivet etter fotograf Dagfinn Pettersen i aktivitetsrommet i kjelleren på Kristiansands Folkebibliotek.
Kanskje kan du eller dine foreldre bidra til at enda flere av de ukjente personene på bildene i arkivet får navn?Del gjerne med de du tror kan bidra!!

 

Utstillingsåpning tepper av Else Marie Jakobsen

$
0
0

Velkommen til utstillingsåpning på Sjølingstad Uldvarefabrik 14. juni kl. 19. Tekstilkunstner Else Marie Jakobsen (1927 – 2012) var en kjent billedvever. Hun var en samfunnsengasjert kunstner og brukte ofte teppene i politiske diskusjoner. Jakobsen virket og levde i Kristiansand mesteparten av sitt liv. Hun vevde nesten 600 tepper.

Før hun døde ga Jakobsen 23 av disse teppene til Vest-Agder-museet. Museet fikk også innholdet fra hennes atelier med blant annet vev, utkast til tepper, garn, utklippsbøker og diverse dokumentasjonsmateriale knyttet til hennes seksti år lange virksomhet.

Seks av Else Marie Jakobsens billedvever vises på sommerutstillinga 2018 på Sjølingstad Uldvarefabrik.

Åpningstider sommeren 2018 15. juni – 20. august:
Alle dager kl. 11-17.
Omvisning kl. 11, 13 og 15
Ullverksted for barn kl. 14
Grupper må forhåndsbestille.

Bli med Ola på tunet

$
0
0

Bli med Ola på tunet! Bonden viser i skuespillerform hvor travelt han har det med å klargjøre alt før innhøsting. Kanskje får han hjelp av fjøsnissen? Kom å se du også!

Forestilling følgende datoer på Kristiansand museum kl 12.00:

11. juli
18. juli
25. juli
1. august
8. august

Oppmøte på Setesdalstunet.
Skuespillet er inkludert i billettprisen.

Utlysning av forskningsstipend

$
0
0

Har du lyst til å bruke noe av sommerferien til å fordype deg i historien til en plastbåt og skrive en artikkel som så kan komme på trykk i museets årbok? Og på toppen av det hele tjene penger på det? 

Vest-Agder-museet er et konsolidert museum bestående av 11 avdelinger fordelt over hele Vest-Agder. Forskning, formidling og samlingsforvaltning er våre mest sentrale arbeidsområder, og vi leter nå etter en fagperson som vil se nærmere på historien til en plastbåt.

Arbeidet omfatter forskning som skal munne ut i en fagartikkel av så god kvalitet at den kan trykkes i museets årbok høsten 2018. Vest-Agder-museet har fått låne et rikt kildemateriale om plastbåtprodusenten Ancas, og materialet skal gjennomgås og brukes i artikkelen.

Ancas ble opprettet i 1914, og var Norges første plastbåtprodusent da de startet med serieproduksjon av plastbåter i 1954. Denne produksjonen varte frem til 1968 da Ancas ble solgt til Selco. Det er i all hovedsak perioden 1954-1968 som vil være artikkelens fokus. Alt kildemateriale foreligger i digitalisert form.

Artikkelens omfang skal være rundt 15 sider uten illustrasjoner (Times New Roman, 12 pkt, 1 ½ linjeavstand). Forfatterinstrukser foreligger og må følges nøye. Artikkelen skal være av høy faglig kvalitet, med tilsvarende bruk av metode og teori. Ytterligere spesifikasjon av tema og problemstilling gjøres i samråd med redaksjonskomiteen. Godtgjørelsen er på kr 12.000 som utbetales når artikkelen er godkjent for trykk. Første utkast bør foreligge i slutten av august  2018 og deretter bearbeides fortløpende etter innspillene fra redaksjonskomiteen.

Vi leter etter en person med master i historie eller et relatert fagområde, men oppfordrer også mastergradsstudenter til å søke.

Søknader sendes til k.pabst@vestagdermuseet.no innen 29. juni 2018.

Ved spørsmål om stipendet kontakt leder av fagseksjonen Kathrin Pabst.

Ved spørsmål om innhold kontakt museets plastbåtansvarlig Jan Egil Hansen.

 

Foto: Begge bilder er fra Ancassamlingen og en del av materialet som skal inngå i artikkelen.


Industribyen Mandal

$
0
0
«Fabrikdriften her har i de senere år taget et opsving, så man skulde tro sig hensat i en af Englands småstæder. Røgsylerne fra de høye, fritstående piber og dampens pusten og stønnen ser og hører man overalt.»

Sitatet over kunne leses i Verdens Gang i 1869, en avis som utkom i Oslo fra 1868 til 1923. Her retta den blikket ut av hovedstaden, til en industriby som gjorde seg bemerka nasjonalt. Blikket var retta mot Mandal.

Verdens gang, slik den så ut i 1868 – et Ugeblad for Hvermand.

 

Mandal er en kystby og gjennom flere hundre år har sjøfart og fiske vært sentrale næringer. Det som ikke er like kjent for alle, er at Mandal på 1900-tallet var blant landets aller største industribyer. Faktisk har denne lille kystbyen oppsiktsvekkende mange pallplasseringer når det gjelder foregangsindustri: Norges første oljeraffineri, Norges første moderne garveri, Norges andre hermetikkfabrikk og Norges første tommestokkfabrikk.

Det var på 1900-tallet industrien sysselsatte flest i Mandal, men spirene til industri og entreprenørskap, samt viljen og evnen til å utforske ei ny næring, ser vi allerede på 1700-tallet. Mandals Reberbane, etablert i 1775, var ikke første reperbane i landet. Den var imidlertid den lengste. Gjennom sin historie har den klart å omstille seg til endra behov og marked helt fram til vår tid.

Malmø 1831

Avisannonse fra 1936

Industri på Sanden i 1951

Mandals garveri på Malmø var trolig Norges første moderne garveri da det ble etablert av Tønnes Wattne i 1790. Han var en foregangsmann innen fabrikkvesenet i Mandal, med garveri, tobakksspinneri, linhekleri, linveveri og vindmølle. Flere av disse ble anlagt og drevet «efter den Engelske Maade». Wattne var skipper, og på reisene sine så han stadig etter det som kunne bli til «Smaa Indretninger, til Indenlandsk videnskibeligheds fremme».

Garveriet på Malmø

Det tidlige fabrikkvesen i Mandal henta inspirasjon og arbeidskraft bl.a. fra England, Skottland, Danmark og Tyskland. Det sysselsatte ikke mange mennesker, men det gav investorene mulighet til å ta ut utbytte og gjøre nye investeringer. De første fabrikkene i Mandal var ganske små, og mye av framstillinga foregikk ganske håndverksmessig, men de var viktige spirer til det som skulle komme, og det ble skapt et industrielt miljø i distriktet.

Grunnen til at Verdens Gang retta blikket mot Mandal i 1869 var åpenbar. Mandal var for alvor på industrikartet. Theodor og Christian Salvesen hadde utvandra til Skottland, men vendte i 1862 tilbake til Mandal hvor de etablerte Mandal Paraffin-Olie Company på Verkssletta ved Risøbank, med broren Carl Emil Salvesen som direktør. Dette var Norges første oljeraffineri. Her kan vi snakke om avansert kjemi, og et enormt fabrikkanlegg i norsk målestokk.

I 1863 hadde parafinoljefabrikken 16 bygninger og 4 skorsteiner. Året etter hele 24 bygninger og 6 skorsteiner. For å få avsetning på lampeolje ble det starta produksjon av oljelamper. Flere av lampeføttene ble støpt på Carl Emil Salvesens jernstøperi på Sanden, øvrige deler var importert fra Storbritannia.

I løpet av 1900-tallet ble en rekke nye industribedrifter etablert. I 1935 hadde Mandals avis en serie reportasjer fra byens industribedrifter. De skrev at det da var over 20 industrielle bedrifter i byen, med mer enn 400 industriarbeidere. Mandals befolkning var på 3600 personer, og nærmere 1500 var direkte avhengig av industrien. Det skrives videre at «går man gjennom listen av bedrifter blir man slått av allsidigheten i vårt bedriftsliv. Det er selvfølgelig en uvurderlig fordel for byen at man ikke er avhengig av et enkelt eller et par produkters marked».

Mandals avis 20. februar 1935

Byens industrivesen har utvilsomt vært sammensatt. Gjennom historien har vi hatt tauverksfabrikker, garveri, sagbruksindustri, hermetikkfabrikker, verftsindustri, slangefabrikk, trikotasjefabrikk, motorfabrikker, veverier, spinneri, shoddyfabrikk, trebundskofabrikk, møbelfabrikk, ståltau- og spikerfabrikk, kjettingfabrikk, tommestokk- og rundstrikkepinnefabrikk, papirposefabrikk, leketøysfabrikk, BH-fabrikk, kosteskaftfabrikk, såpefabrikk, skumplastfabrikk, hønseskjellsandtørkeri, konfeksjonsfabrikk, brusfabrikker, for å nevne noen.

Allsidighet, eller mangsidighet, nevnes også i Samleren i april 1949. Der står at byens industri kjennetegnes av «mangsidighet, rasjonalisering, utvikling og utvidelse». Mandals avis beregna i 1935 at 40 prosent av Mandals befolkning var livnært av industri. I 1959 skrev avisene at Mandal var Norges tredje største industriby i forhold til folketall. Ifølge folketellinga for 1960 var 51 prosent av befolkninga i Mandal livnært av industri. På industristedene Notodden og Vennesla var tallene 60 prosent og 69 prosent, men ellers var det få byer og tettsteder som slo Mandal.

Alt tyder på at det i Mandal ble skapt en kultur for industri og entreprenørskap. I de ulike bedriftene fikk foretaksomme mennesker viktig skolering. Mange gikk gradene i bedriftene, eller lot seg inspirere til å starte egne virksomheter. Slik maskiningeniør Alf Nøsted gjorde. Han starta på AS Mandals Spiker- & Staaltaugfabrik («Spiggeren»), men gikk i 1939 ut, og starta Norsk Kjettingfabrikk AS. «Kjettingen» ble en virksomhet som utvilsomt hadde et marked, og som gjennom stadig utvikling og tilpasning fortsatt har sitt marked, og drives av samme familie her i Mandal.

Industrien på Malmø i 1952

Ved flere bedrifter ble ansatte oppmuntra til å videreutvikle produkter og produksjonsmetoder, og fikk dermed et sterkt eierforhold til både produkter og arbeidsplass. Kompetanse ble utveksla mellom bedrifter, og flere industriledere gikk inn med aksjekapital i andre av byens industrivirksomheter.

Som en bedriftsleder uttalte til Samleren sommeren 1959: «Det nytter ikke å stampe mot utviklingen, vi må følge med […] Man må lage det folk vil ha, og ikke bare det folk vil ha i dag, men det som også i fremtiden vil bli en slags salgsvare».

Troen på nyvinninger og egne produkter var det heller ikke noe å si på. I 1953 ble bedriftsleder ved Novia Damekonfeksjon i Budokka intervjua av Lindesnes avis. Han fortalte at de hadde klart å utvikle en brystholder «[…] av en slik beskaffenhet at brystkreften ikke vil få mulighet for å trives».

Fabrikkbyggene som ble reist, ble stadig mer moderne, og noen også ganske iøynefallende. Da Saanum Sæpefabrik flytta inn i nye lokaler på Malmø i 1935 skrev Mandals avis om et svært moderne anlegg. Det hadde skinner gjennom fabrikken og videre ned til Ballastbrygga, og elektrisk heisanlegg for transport av produkter og råvarer. Det var kanskje ikke så rart at det ble satsa på såpe, for da Agder Tidend skrev om fabrikken i 1929, ble det sagt om såpe at: «En kann godt segja det er eit vilkaar for kulturframsteg og civilisasjon».

Saanums Sæpefabrikks nybygg i 1935. Fra artikkel i Mandals avis. 

Borax sepe fra Saanums

Da AS Mandals papirindustri («Posen») skulle flytte til nye lokaler i 1939 skrev Marnar Tidend at «De tror nok at vi her presenterer en hypermoderne, elegant leiegård i Mandal, men de tror altså feil, slik skal nemlig Mandal Papirindustris nye bygning på Nedre Malmø komme til å se ut». Fabrikken ble en av landets største bedrifter i sin bransje.

Modell av Hydrofoil PT 150 fra Westermoen Hydrofoil AS i 1968 kunne nå 38-41 knop

Mandal var i flere tiår en pulserende industriby med teknologiske nyvinninger og en sammensatt industriell produksjon. En enkel artikkel kan umulig romme alt som en gang fantes av industri i Mandal. Andre som kunne vært nevnt, er naturligvis Mandal motorfabrikk og Marna-motorene, Westamarin med sine spektakulære hydrofoilbåter, Båtservice og Umoe fram mot i dag, «Slippen», «Kokosen», «Spiggeren», for ikke å snakke om «Sava». Fortsatt husker mange at «Sava blåste». Fabrikkfløyta på Marnar Bruk regulerte arbeidsdagen for flokker av arbeidere over hele byen. De gikk til jobb, til middag og hjem for dagen når «Sava» blåste.

Industrien på Malmø og Sanden

«Sava» blåser ikke lenger, og det er flere tiår siden Mandal virkelig var en industriby. Fortsatt finnes industribedrifter i byen, og flere av dem har virkelig lange tradisjoner. Denne artikkelen gir et lite glimt av en del av byens historie som fortjener større plass enn den hittil har fått. Kanskje kan den også være til inspirasjon for framtidas entreprenører, og de muligheter som ligger for nyskapning i den tida vi lever i. I Mandal var en gang det meste mulig. Det bør det fortsatt være.

 

Kilder:

Finn-Einar Elisassen: Mandal bys historie bind I-II

Bjørn Slettan: Mandal bys historie bind III

Slekters gang. Årsskrift for Mandal Historielag:

  1. årgang, 2012: Buøen Båtbyggeri
  2. årgang, 2013: Byen og banen
  3. årgang, 2014: Toralf Westermoen og hurtigbåtene fra Mandal og Mandals første vannverk blir til
  4. årgang, 2015: Mandals motorfabrikk
  5. årgang, 2016: Mandal Slip & Mek. verksted

Aviser:

Agder Tidend 3/8 1929

Mandals avis 1935

Mandals avis 8/6 1935

Marnar Tidend 28/2 1939

Samleren 24/4 1949

Lindesnes 13/3 1953

Samleren 2/7 1959

Folketelling 1960: https://www.ssb.no/a/folketellinger/kommunehefter/1960/

Museum of Scottish shale oil industry:https://www.scottishshale.co.uk/GazBeyond/BSEurope/BSEU_Works/NorwayMandalOilWorks.html

Risøbank IKS: http://www.risobank.no/historien-relatert-til-risobank/

Rabarbradag

$
0
0

Søndag 17. juni har vi rabarbradag med barneaktiviteter på Kristiansand museum.

I gamle dager var rabarbra en nyttig plante som ble mye brukt i mat på forsommeren. Kom på museet denne søndagen og smak på rabarbra dyppet i sukker, bli med å male på bladene og lag avtrykk på papir som barna kan ta med seg hjem, og lær mer om hva denne planten kan brukes til. Museet holder åpent kl. 12-17 denne dagen.

Det er gratis å delta på arrangementet, men ønsker dere guiding er det vanlig billettpris som gjelder (90,- for voksen og 40,- for barn).

Vi takker Gjensidigestiftelsen for støtte til dette arrangementet.

Sommerprogram 2018

$
0
0

I sommer fra 2. juli til 10. august har vi familieaktiviteter på museet. Hos oss kan du leke med gammeldagse leker, gå på stylter, prøve rokkering laget i tre og spille ringspill. Her kan du være med å mate hester, kaniner og sauer.

Åpen museumsfabrikk

$
0
0

Velkommen på omvisning og ullverksted på den levende museumsfabrikken Sjølingstad Uldvarefabrik.

Bli med på omvisning i fabrikken og se hvordan råull fra sauen blir til garn, tepper og tradisjonelle dresstoffer.

Åpningstider 15. juni – 20. august 2018: Alle dager kl. 11-17

Omvisning i fabrikken, daglig kl. 11, 13 og 15. Kr 90/40

Ullverksted for barn, daglig kl. 14. Kr 50

Sommerutstillingen 2018: Else Marie Jakobsen – tepper

Slik finner du oss:
Sjølingstad ligger 8 kilometer vest for Mandal – følg det brune skiltet fra E-39.
Telefon 38 25 60 23, eller epost.

Teateromvisning på Gimle Gård i juli

$
0
0

Bli med på en teateromvisning utenom det vanlige! Gimle Gård er ei godt bevart skattekiste som har stått urørt siden siste eier døde i 1982. Minner etter fem generasjoner lever fortsatt i huset – og ei tjenestepike på jakt etter kjærligheten! Bli med på en uvanlig omvisning, med morsomme, triste, musikalske og herskaplige opplevelser underveis.

Bli med skuespiller Inger-Helen Kilsti og musiker Espen Sørensen!

Søndager og onsdager kl. 12 og 14 kan du bli med på skuespill:

søndag 15. juli

onsdag 18. juli

søndag 22 juli

onsdag 25. juli

søndag  29. juli

onsdag 1. august

søndag 5. august

onsdag 8. august

 

Kjøp billetter her
(5 kr i gebyr)

Max 40 personer pr. forestilling.

Åpent skip utenfor Kilden sommeren 2018

$
0
0

25 juni – 27 juli 2018 vil D/S Hestmanden ligger fortøyd utenfor Kilden konserthus i Kristiansand. Her vil det bli omvisninger og arrangement.

Skipet ble bygget i 1911 i Bergen og har frakter folk og gods opp og ned norskekysten. Under både første og andre verdenskrig var det den risikofylte konvoifarten som skipet ble benyttet til. Hestmanden klarte seg gjennom to verdenskriger og fikk ry på seg som et særdeles heldig skip. Mer om skipets spennende historie kan leses her. I etterkrigstiden seilte D/S Hestmanden på ulike oppdrag både i utenriks- og innenriks fram til 1979, da skipet ble berget fra å bli hugget. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i 2011 og i 2017 åpnet det for publikum både som seilende museum hvor båtens historie formidles i utstilling og Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til våre krigsseilere.

Skipet åpent for publikum sommerhalvåret 2018.

Sommeren 2018 vil skipet ligge til kai utenfor Kilden teater- og konserthus i Kristiansand og være åpent for publikum 25. juni – 27. juli kl 11-17.

For åpningstider og etter hvert seilingsplaner, se her.

Co 333 ferdig restaurert

$
0
0

Tirsdag 12. juni 2018 var en ny milepæl nådd på Setesdalsbanen. Da ble passasjervognen Co 333 innviet etter en mangeårig restaureringsprosess. Vogna ble tatt ut av av trafikk ved museumsjernbanen på midten av 1970-tallet. De siste årene har restaureringsarbeidet vært intensivert, og 12. juni ble ferdigstillingen altså markert – sammen med gode samarbeidspartnere og bidragsytere.

Detalj fra dør inne i Co 333. Foto Sally Vennesland

 

Co 333 sin historie

Passasjervognen Co 333 kom fra Drammen til Setesdalsbanen i 1950 og ble formelt utrangert ved nedleggelsen av Setesdalsbanen i 1962. Da Setesdalsbanen ble nedlagt, ble mye av materiellet flyttet til Sulitjelmabanen. Sulitjelmabanen plukket det beste materiellet slik at det som ble igjen og overlatt til den nyoppstartede «Hobbyklubben» i 1963 var det materiellet som var mest nedslitt.

I fotosamlingen etter Dagfinn Pettersen, som i dag forvaltes av Vest-Agder-museet og fylkeskonservator i Vest-Agder og formidles via nettstedet Agderbilder, ble det oppdaget bilder fra kjøring med «Hobbybanen». Vi vet ikke hvilket år bildet ble tatt, men her ser vi passasjervognen Co 333 før den ble tatt ut av trafikk på museumsjernbanen. Dersom noen av leserne har informasjon om bilder, kan de ta kontakt med Arve Lindvig som jobber med Agderbilder.

Fra Grovane stasjon trolig på slutten av 1960-tallet. Teakvogna som skimtes i bakgrunnen er Co 333. Fotograf Dagfinn Pettersen / agderbilder.no

Da arbeidet med restaureringen av vognen skulle påbegynnes, var det dermed en vogn som var i svært dårlig forfatning.

Vogn Co 333 på Byglandsfjord august 1958. Fotograf Svend Jørgensen. / Stiftelsen Setesdalsbanen SBN10459

Co 333 før arbeidet med restaureringen startet tidlig på 2000-tallet da tilstanden skulle kartlegges. Foto Setesdalsbanen.

Men nå fremdstår den som en skinnende diamant i nylakkert teak, og i denne artikkelen fra 2017 kan du lese mer om restaureringsarbeidet. 


Velkommen til Krambua

$
0
0

Vi ønsker velkommen til Krambua. Her kan du nyte det nostalgiske kafèlivet.

Krambua er en toetasjers tømmerbygning fra 1828 og sto i bakgården til Kirkegaten 14. Bygningen representerer en av de eldste bevarte krambuer i vårt land. Den ble gjenreist og ferdig stilt i 2015 og plassert i bakgården til Flekkejord museum. Plasseringen var viktig, med tanke på Øvrebyen som byens gamle handelssentrum. Her foregikk bondehandelen. I den gamle krambua ble det solgt alle slags varer. Bua var et møtested for byfolk og folk fra opplandet. Krambua fremstår som et viktig kulturminne som viser oss en viktig del av byens vekst- og eksistensgrunnlag.

Krambua er i dag Flekkefjord museums resepsjon og huser en koselig kafè og butikk. Vi har økologisk kaffe, verdens beste is, sjokolade og utvalgte krambuvarer som hatter, såpe, koster, garn og mye mer. Velkommen inn!

Krambua Flekkefjord
Krambua Flekkefjord
Krambua 15
Museumsbutikk

Byomvisninger i Mandal

$
0
0

Mandal museum tilbyr også denne sommeren byomvisninger tirsdager kl. 17 i perioden 3. juli til 7. august. Gå ikke glipp av muligheten til å lære litt mer om byens historie.

Byomvisninga starter ved Andorsengården, og billetter selges i museets sjøfartsavdeling i økonomibygninga (inngang fra hagen). Museets forteller loser publikum gjennom ei runde på ca 900 meter og hele omvisninga tar omtrent en time.

Pris: Kr 90,- for voksne og 40,- for barn.
Billetten gir også fri inngang til museets tre besøksinnganger (sjøfart, maleri og Vigeland hus) enten samme dag før kl. 17 eller dagen etter.

Datoer for byomvisninger er 3. juli, 10. juli, 17. juli, 24. juli, 31. juli og 7. august.

Velkommen!

Setesdalsbanen kjører onsdag, lørdag og søndag

$
0
0

Lyst på en togtur uten om det vanlige? Setesdalsbanen kjører onsdag, lørdag og søndag. Ta med familie og venner, og bli med oss på en reise tilbake i tid!  

Kjøp billetter på nett og vær sikker på å få plass:https://setesdalsbanen.blett.no

KJØRETIDER:

Hver lørdag i perioden 23. juni til 4. august kl 13 og 15.
Hver søndag i perioden 10. juni til 9. september kl 11 og 13.
Kveldskjøring hver onsdag i perioden 20. juni til 1. august kl.18.00.

Turen går til Røyknes stasjon hvor det blir ca 1/2 times pause. Her kan man se det gamle damplokomotivet fylle vann fra vanntårnet eller nyte en nystekt vaffel, før toget returnerer til Grovane.

Åpen kafe/kiosk på begge stasjoner.
Gratis parkering.
Oppmøte minst 1/2 time før avgang.

ØVRIG PRISINFORMASJON FOR SETESDALSBANEN

Voksen: 140,-
Barn (4-15 years): 70,-
Små barn (0-3 år): Gratis
Pensjonist/Student: 120,-
Familie: 350,-
Sykkel: 30,-
Årskort: 50% rabatt

Alle priser gjelder tur/retur, unntatt sykkelbillett som gjelder én vei. Halv pris for enveisbilletter.
Familiebillett gjelder inntil to voksne og tre barn.

 

Bjelkehoggersamling

$
0
0

I forbindelsen med Familiedagen som holdes på Kristiansand museum søndag 19. august inviterer vi til bjelkehoggersamling 18. og 19. august.

Fra 1600-tallet til litt ut på 1900-tallet var det stor produksjon av hogde bjelker på Sør- og Østlandet. Bjelkene var «raat tilhuggede tømmerstokker» hogd på to eller flere sider med øks ved hogststedet eller på samleplasser ved utskipingsstedene.

Bjelkehoggersamlingen vil bestå av veksling mellom foredrag og samtaler om det vi kjenner fra tradisjonen, og praktisk øving i form av hogging, øving og prøving med økser og tømmer.

Veiledere er Hans Petter Musum og Øyvind Mauren.

Sted: Kristiansand museum, Vigeveien 22B

Påmeldingsfrist er 6 august 2018, begrenset antall plasser.

Ønsker du mer informasjon om samlingen kontakt Vegard Svarstad på v.svarstad@vestagdermuseet.no eller på tlf 90 62 64 61.

Påmeldingsavgift 500,- (gjelder begge dagene).

Billetter bestilles her.

Billett på nett – stor suksess

$
0
0

Nå kan publikum som reiser med Setesdalsbanen forhåndskjøpe billetter på nettet. Men fremdeles skal du hente ut de fine, gammeldagse pappbillettene når du kommer i billettluka på stasjonen.

Billettene bestilles og betales ved å gå inn på denne lenken her.

Når man forhåndskjøper billetter, er det viktig å huske på to ting:
  • Man innom billettkontoret på Grovane stasjon uansett for å hente den «ekte» og historiske billetten. Det er denne du viser til konduktøren ombord på toget.
  • Det andre som er viktig å huske på, er forhåndskjøpte billetter må hentes på stasjonen senest 30 minutter før avgang .
Har du kjøpt billett på nett må du også i billettluka for å hente ut den gode, gamle togbilletten. Foto Stian Herdal

At tilbudet om å forhåndskjøpe billetter har vært vellykket, viser antall forhåndskjøpte billetter. Den første kjørehelgen var 40 % av billettene  betalt på forhånd, og allerede nå – i slutten av juni – er tallet kommet opp 65%.

Til tross for dette moderne tilbudet – billetten som du som passasjer med Setesdalsbanen får når du kommer i billettluka på Grovane stasjon – er fremdeles den historisk riktige «edmonsonske» billett. Og her er historien bak denne tradisjonsrike togbilletten:

Den edmonsonske billett

I jernbanens tidlige historie i England, ble billettene skrevet ut for hånd på hver enkelt stasjon. Dette tok langt tid og kunne forskinke hele trafikken. Men tidlig på 1840-tallet ble det en endring. Den tidligere møbelsnekkeren Thomas Edmonson, nyansatt stasjonsmester på Newcastle and Charlisle Railway, løste problemet ved å introdusere forhåndstrykte billetter. Som del av dette, begynte man også med et serienummersystem som ble trykket på billettene. Dermed sikret man at eventuelle uærlige billettselgere kunne putte pengene i egen lomme. Som en del av det nye systemet, ble det også laget egne pregemaskiner til billettkontrorene, slik at man kunne prege salgsdato på billetten.

Billettmaskin / pregemaskin fra samlingen til Setesdalsbanen. Foto Vest-Agder-museet / Magnhild Aasen

Billetten ble trykket på små rektangulære kartonstykker, og fikk navnet «edmonsonske billetter». Etter kort tid ble dette standardbillettsystemet over hele England og deretter ble systemet spredt ut til hele verden – også til Norge og Setesdalsbanen.

Disse billettene ble – og blir fortsatt – trykket på spesialkonstruerte trykkmaskiner, og NSB hadde i sin tid et eget billettrykkeri med flere slike trykkemaskiner. Ut over 1970- og 80 tallet overtok data-alderen også på billettfronten, og i 1995 sluttet NSB helt å bruke disse billettene selv.

Men disse billettene er en viktig del ved formidlingen ved flere museumsjernbanen i Norge, også på Setesdalsbanen. Derfor får publikum fortsatt med seg denne billetten som på 1840-tallet revolusjonerte billettsytemet ved jernbanen, og som i dag fremdeles trykkes i regi Norsk Jernbaneklubb.

Konduktøren sjekker billettene og klipper i billettene. Foto Stian Herdal

 

Informasjonen om den edmonsonske billetten er hentet fra Norsk jernbaneklubb sin side, og du kan lese mer om dette på denne nettsiden. 

 

Viewing all 2358 articles
Browse latest View live