Quantcast
Channel: Vest-Agder-museet
Viewing all 2357 articles
Browse latest View live

Julemarked på Sjølingstad Uldvarefabrik

$
0
0

Kom i god gammeldags julestemning på  Sjølingstad Uldvarefabrik. 2. desember kl. 11-17, er det klart for det tradisjonsrike julemarkedet på den levende museumsfabikken. 

Også i år kommer det utstillere som selger egenproduserte julegaver og julepynt. Det blir stort juleverksted for barn, vi lager juleengler i filt, på grafikkpressa lager vi julekort og på nålefiltmaskinen lager vi filtbilder (kr 50 per stk). Det blir fortellerstund med elever fra Barne- og ungdomsarbeiderfag på Mandal videregående skole. Det blir julekafe og selvfølgelig demonstrasjoner av prosesser og maskiner i fabrikken.  

JULEMARKED Søndag 2. des. kl. 11-17
Salgsutstillere
Stort juleverksted for barn – lag juleengler
Grafikkverksted – lag julekort
Filtbilder kr 50 per stk
Fortellerstund kl. 12 og 15
Demonstrasjon av maskiner
Fabrikkrebus
Museumsbutikk og julekafe

Billettpriser: Voksne kr 90, barn 4-18 kr 40. Familie (2 voksne og inntil 3 barn) kr 220. Gratis med årskort.
Barnebilletter inkluderer jule- og grafikkverksted (filtbilde koster kr 50 per stk). 
Her kan du kjøpe billett på forhånd.

Her er mer informasjon til deg som vil være utstiller. 

Sjølingstad ligger 8 km vest for Mandal, følg det brune skiltet fra E-39


Bli med å lage Eiken-koppen på Tingvatn

$
0
0
4. oktober kan du bli med å lage Eiken-koppen av leire etter modell fra Eikenfunnet datert til 300-tallet. Vi har også stein og tre som kan bli til andre ting brukt i jernalderen. Barnevennlige leker og håndverk. Verkstedet holder åpent 12-15. Deltakeravgift: kr 50.   [...]

Les mer...

Skole og barnehage

$
0
0

Undervisning og formidling ved Hestmanden er gratis for skoleklasser og barnehager. Maks 30 personer i hver gruppe, om ikke annet er avtalt. Vi kan ta imot grupper om høsten fram til midten av november og om våren fra mars. Det kan bli kaldt om bord vinterstid.

Innhold

D/S Hestmanden ble bygd i Bergen i 1911 for Vesterålens Dampskipsselskap. I fredstid gikk skipet hovedsakelig i kystfart her hjemme, men i begge verdenskrigene seilte hun utenriks med forsyninger til allierte havner. I dag er Hestmanden det eneste bevarte norske handelsskipet som har seilt i begge verdenskrigene, og det er også det eneste gjenværende av over 1000 skip som seilte under Nortraships flagg under andre verdenskrig.

I 2017 åpnet D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum med utstillinger, filmer og annen formidling om krigsseilerne og deres historier gjennom to verdenskriger. Nå går hun også for egen maskin.

Undervisningstilbud

Opplegget kan tilpasses den enkelte klasses behov, men passer best for ungdomstrinnet og videregående skole. Fra høsten 2018 kjører vi et totimers opplegg, tilpasset 9. og 10. trinn. Det er også en del av Den kulturelle skolesekken i Kristiansand kommune:

Temaet er krigsseilerne og deres historier, formidlet gjennom det flytende kulturminnet D/S Hestmanden og utstillingene om bord. Innfallsvinkelen «Hva gjør en krig med et menneske?» er sentral. Elevene som kommer er på omtrent samme alder som mange av dem som reiste til sjøs for første gang og ufrivillig ble krigsseilere. I nedre lasterom vil elevene se en film som handler om en førstereisgutt og hans møte med krigen. De vil se, nesten føle, hvordan «jeg-personen» og resten av mannskapet preges og forandres av det de opplever. Vi kommer også inn på temaet senvirkninger og betydningen av anerkjennelse. Vi ønsker at elevene blir berørt av historien, og at de skal kunne relatere stoffet til og reflektere over hvordan krig og konflikt preger mennesker også i våre dager.

Formidlingsopplegget varer i to klokketimer og foregår i sin helhet om bord i D/S Hestmanden. Det består av tre deler: 1) Omvisning med dialog om bord i skipet 2) gruppeoppgaver – refleksjonsbaserte og praktiske 3) visning av en åtte minutters film om en tenåring som er til sjøs under andre verdenskrig.

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Bredalsholmen, Andøyaveien
Tlf. 480 68 810/ 99 226 940
Kontaktperson: museumsformidler Thea Eriksen eller Svein Vik Såghus.

Jul på Gimle Gård

$
0
0

Jul på Gimle Gård: Vi pynter til jul og vil gjerne ha besøk av deg, familien din og vennene dine! Juletreet er pyntet, det er julestemning og vi byr på julemusikk. «Jul på Gimle» er en av veldig få dager hvor man kan rusle rundt i huset på egen hånd og ta inn stemningen i en av landsdelens vakreste herregårder.

Denne dagen arrangerer Agder naturmuseum og botaniske hage FØRJULSSTEMNING og tradisjonen tro blir det artige aktiviteter og mange ulike verksteder der store og små kan lage julegaver
og pynt. I Ridehuset er det stemningsfullt julemarked.

Åpent: Søndag 25. november 12.00-16.00.

Velkommen!

Billetter kjøpes ved inngangen.

Følg arrangementet på Facebook.

Julepynt på Gimle Gård. Foto: Vest-Agder-museet

Du kan fortsatt besøke Gimle!

$
0
0

Sommersesongen er nå over, og støvet har lagt seg på gårdsplassen utenfor Gimle. Det betyr derimot ikke at vi har helt stengt! Gjennom hele høsten og vinteren kan man komme på besøk og få omvisning.

Mens bladene på trærne ute i parken gulnes og kveldene blir kjøligere og lengre tar vi fortsatt imot grupper på Gimle Gård.

Ønsker du å bestille en omvisning, ta kontakt med post@vestagdermuseet.no.

Priser finner her.

Du kan også besøke Gimle Gård på digitaltmuseum.no. Her har vi publisert store deler av malerisamlingen og en rekke gjenstander fra huset.

Omvisning i ballsalen. Foto: Fotograf Elida Åsland.

Kulturminner i Hægebostad

$
0
0

Frans-Arne Hedlund Stylegar er arkeolog og tidligere fylkeskonservator. Gjennom dette har han god kjennskap til Hægebostad og fornminnene i området. Denne kvelden får vi spesielt høre om graven på Bjærum, som vi nå også har laget utstilling om.

Etter foredraget vil det være mulig å gi innspill til kulturminneplanen i kommunen. Hedlund Stylegar er engasjert som konsulent via Multiconsult og skal utarbeide planforslaget.

Til kulturminneplanen ønskes innspill av innbyggerne: Hvilke kulturminner, store som små, er viktige for Hægebostads identitet? Hva mener du bør være med på denne listen?

Dato 8.november 18.30-20.30

Opera – operetteaften på Gimle Gård

$
0
0

Velkommen til konsert søndag 30. september kl. 18.00, i den vakre malerisalen på Gimle Gård. Vi slår til med opera- og operettearier, blant annet Mozartarier av de sjeldne, dessuten instrumentalstykker for fiolin og klaver. Adam Grüchot på fiolin er konsertmester i Kristiansand symfoniorkester.

Billettpris 200,- / student 100,-

Følg Facebook arrangementet her.

Førjulshygge på museet

$
0
0

Velkommen til et av Sørlandets største julemarked, Førjulshygge på museet. Like sikkert som at jula kommer er det at vi arrangerer julemarked på friluftsmuseet på Kongsgård 1. søndag i advent.

Her blir det anledning til å kjøpe flotte, hjemmelagde julegaver.
Mellom slagene kan man ta en kopp kaffe, kjøpe seg en vaffel eller spise litt julegrøt.

Vi får besøk av sjonglør og du kan kjøre med hest og kjerre.
Barna får muligheten til å ta bilder sammen med nissene, og å levere ønskeliste til nissen.

Slipp unna køen og kjøp billetter på nett! Kjøp billetter på forhånd her: https://vam.blett.no/events/18
Inngangspris: Voksen kr. 90,- Barn (4-18) kr. 40,- Familie (2 voksne og inntil 3 barn) kr. 220,-
Gratis inngang for årskortholdere.

Husk kontanter – flere utstillerne har ikke bankterminal og det er ikke mulig å ta ut kontanter på området.

Foto: Arve Lindvig, Vest-Agder-museet


«Ung husflid» i Andorsengården

$
0
0

Mandal husflidslags barneprogram «Ung husflid» legger julemøtet sitt til Mandal museum for å lære om juletradisjoner og lage gammeldags juletrepynt.

Konservator ved Mandal museum forteller om hvordan et juletre kunne pyntes på 1800-tallet, og lager gammeldags juletrepynt sammen med barna.

Åpent for alle barn mellom 6 og 18 år.

Gratis for medlemmer av Ung husflid, kr 30 for ikke-medlemmer.

Vi møtes i Skutegalleriet i Andorsengården. Inngang fra Store Elvegate (over gata for Thomas Salvesens eft.)

I en utførlig beskrivelse av juletrepynting fra 1892 kan man lese at «de hvide liljer bør være de langt overveiende, da de giver juletræet en ganske eiendommelig skjønhed» (Sophus Tromholt i «Julegodter for børn». Kristiania 1892). Foto: Vest-Agder-museet (papirlilje i Andorsenhagen)

Ei hylle fra M/S BETA

$
0
0

Denne hylla er en av gjenstandene til Mandal museum. Opprinnelig var den en del av interiøret på et av de mange skip som har blitt bygd i byen vår. Bortsett fra det, er det lite som rent umiddelbart gjør denne gjenstanden særlig spesiell. Vi må derfor grave dypere i historien til hylla fra BETA!

19. desember 1961 kunne man lese i Lindesnes avis at M/S BETA hadde bestått alle prøver og var klar for overlevering til oppdragsgiver, «De Danske Sukkerfabriker».

Lindesnes avis 19. desember 1961.

Det var langt fra uvanlig at det ble solgt skip fra verft i Mandal til oppdragsgivere i inn- og utland, men M/S BETA fikk mer omtale enn alle andre høsten 1961, både i lokale, regionale og landsdekkende aviser. En omtale skipet og verftet nok skulle vært foruten.

Lindesnes avis 1. september 1961.
«Skipsfartens merkeligste forlis»

Det som gjør akkurat denne hylla i museets samling spesiell, er altså at den stammer fra det som ble omtalt som «Skipsfartens merkeligste forlis». Et forlis som fant sted like utenfor byens strender, på Mannefjorden, mellom Bjørnen og Ryvingen, på en varm og stille solskinnsdag!

I Båtservice Holdnings 50-årsjubileumsbok står det: 31. august 1931 seg M/S «BETA» som båten ble døpt, sakte ut elvemunningen på offisiell avleveringstur. Det var en nydelig sommerdag. Varmt og stille, og båten var pyntet med signalflagg. Alle mann var på dekk, unntatt to mann i maskinrommet. Foruten rederiets representanter, og verftets egne folk, var det spesielt innbudte gjester, samt representanter for Det danske Skibstilsyn, konsulenter m.fl.

Jubileumsboka forteller historien til skipsverftet som starta som Westermoens Båtbyggeri A/S i august 1948. I 1955 ble navnet endra til A/S Westermoen Båtbyggeri og Mek. Verksted. Toralf Westermoen solgte sine aksjer til Båtservice Ltd i 1961 og starta Westermoen Hydrofoil ved elvemunningen i stedet. I 1964 endra Westermoen Båtbyggeri og Mek. Verksted navn til Båtservice Verft A/S. I innledninga til historien om BETA står det «Men en spesiell båt kan man ikke forbigå i stillhet, dessverre».

M/S BETA var bygd ved Westermoens Båtbyggeri på oppdrag fra AS De Danske Sukkerfabriker i København. Det var et lasteskip med lasterom for stykkgodsfrakt, men hadde i tillegg fem løse tanker plassert på tanktoppen for frakt av sukkersaft.

Etter flere tekniske prøveturer var det klart for selve overleveringsturen torsdag 31. august. Ei nautisk mil fra elvemunningen, ved holmen Bjørnen, oppdaga skipperen ei frakteskute på vei østover. Han gjorde hardt styrbord for å manøvrere unna. BETA krenga, og fortsatte å krenge! I løpet av svært kort tid innså mannskap og gjester at skipet ville kantre – i sakte film! Noen hoppa på sjøen, andre klarte å spasere på skipssida til de ble stående tørrskodd på skipsbunnen.

Plutselig lå altså den nye båten med kjølen i været! Det var varmt i vannet og stille sjø, og raskt kom småbåter i nærheten til unnsetning. I tillegg kom en tysk MTB, som lå i Kleven, raskt til stedet.

Avisen VG 1. september 1961. BETA er førstesidestoff.
27 mann på kjøl og i sjø

Det gode været og det faktum at de fleste passasjerene var på dekk, bidro til at katastrofen ikke førte til tap av liv. Kantringa gikk fort, men samtidig akkurat sakte nok til at folk klarte å reagere. Disponent Sven Ødegaard ved Westermoen Båtbyggeri kan trolig takkes for at ikke en dansk motormann drukna. Han hadde svelga mye vann og var i ferd med å synke, da disponenten la på svøm og fikk redda han. I tillegg hadde de effektive behandlingsmetoder på den tyske MTB-en som gjorde at danskens form bedra seg raskt.

Uhellet er et faktum, med folk både på kjøl og i vannet. Foto: Mandal museum.

 

Ulykka ble observert av flere, deriblant fra Sjøsanden og fra kontorene til Westermoen Hydrofoil ved elvemunningen. Dermed ble alle nødvendige instanser varsla raskt.

Lindesnes avis 2. september 1961.

 

For å hindre at BETA sank eller drev for langt, ble det raskt satt i gang sleping inn til Kleven, hvor den lå fram til den kom på rett kjøl igjen.

Sjøforklaringa forklarte lite

Dagen etter forliset var det sjøforklaring, men kantringa var fortsatt et mysterium for alle involverte!

Fra sjøforklaringa, referert i Lindesnes avis 2. september 1961.

 

Ettersom BETA skulle leveres til Danmark, ble den bygd etter det Danske skipstilsyns regler, og det var ingen avvik å melde under forklaringa.

BETA snart på rett kjøl i Kleven. Fra Båtservice Holdings 50-årsjubileumsbok (2001).

 

Det tok ikke mange dager før BETA var på rett kjøl igjen. Den ble først slept inn til Mandals Slip & Mek. Verksted, før den gikk videre til Westermoens Båtbyggeri og Mekaniske Verksted.

Lindesnes avis 29. september 1961.

 

Som det framgår av avisartikkelen over måtte BETA ha ny innredning, og det var sånn hylla havna i et hjem i Mandal, før den ble gitt til Mandal museum våren 2018.

En gjenfødt BETA

13. desember skrev Dagbladet at en «gjenfødt BETA» var klar for overlevering til Danmark. Direktør Erik Porsberg i De Danske Sukkerfabrikanter uttalte til avisen at «Når vi overtar BETA er det i vissheten om at det er verdens sikreste og mest gjennomprøvede skip – et førsteklasses fartøy».

Ferdig restaurert BETA. Fra Båtservice Holdings 50-årsjubileumsbok (2001).

 

Ifølge shipspotting.com skifta BETA eier (og navn) først i 1971. Den forble i dansk eie under ulike navn fram til den ble hugga opp i Grenaa på Jylland i 1998.

Hva skjedde egentlig?

Årsaken til kantringa var et mysterium etter ulykka, men den sannsynlige årsaken ble etter hvert knytta til sukkersaft-tankene. Tankene til sukkersaft hadde en rørforbindelse av støpejern. Da BETA svingte unna lasteskipet antas tankene å ha sklidd slik at rørforbindelsen sprakk og vannet i tankene rant ut i lasterommet. Dette førte til at krengninga økte. Ettersom været var så godt, var ventilene i skipssiden åpne og vannet strømma inn gjennom dem. Jo mer båten krenga, jo vanskeligere var det å unngå katastrofen.

Fortsatt er det mange som husker dramaet som fant sted like utenfor byen i 1961, fortsatt er det mange som jobba, eller kjente noen som jobba med BETA, og fortsatt har vi biter av BETA igjen i byen. Sånn som denne hylla som altså nylig havna i museets samlinger.

 

Kilder:

Schaathun, Inge: «Båtservice holdning ASA 2. august 1948 – 2. august 1998: Utvikling gjennom 50 år». 2001.

Fædrelandsvennen august-desember, 1961

Lindesnes avis august-desember, 1961

Arbeiderbladet 1.9 1961

Verdens Gang, 1.9 1961

Dagbladet, 13.12 1961

http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1624232

Tiger på museet

$
0
0

Tiger finner vi ikke bare i Dyreparken  – av og til besøker disse også Vest-Agder-museet.

Tekst og foto: Simon Mawdsley – papirkonservator

Denne tigeren er asiatisk  – og avbildet på et maleri som tilhører Universitetet i Agder.  Bildet er produsert i Kina for det europeiske markedet, og sannsynligvis fra andre del av 1800 tallet. I disse dager har tigeren fulgt med papirkonservator Simon Mawdsley inn til konserveringsatelieret for å få en nødvendig rengjøring.

Uten tvil har dette maleriet sett bedre dager. Det har en rekke tegn på at det har vært eksponert for direkte sollys. Men nå skal det tørr-rengjøres før tigeren returnere tilbake til sitt bur (magasin).

Tiger malt på silke

Generelt er det viktig at kunstverk beskyttes mot direkte sollys for å unngå falming og misfarging. Denne tigeren er malt på silke, og både silken og fargepigmentene i malingen er misfarget av sollyset. Hvordan tigeren en gang så ut, kan vi i dag bare gjette oss til. Men kanskje så den ut som dette….?

Digital behandlet utgave av tiger – utsnitt av maleri fra samlingen til UiA

 

 

Julevandring for skole og barnehage

$
0
0

Vi har julevandring for skole og barnehage, hvor museet er pyntet til jul. Vi tar dere igjennom flere av husene, der man kan høre mer om julen i gamle dager, for både fattige og rike. 

Vi har plass til 3 grupper på maks 25 barn eller 15 voksne. Vandringen tar ca 1,5 timer, 9.00-10.30.

Lurt å være tidlig ute, meld på skolen/barnehagen her: t.christiansen@vestagdermuseet.no  

Det er gratis for skole og barnehage i år.

Prosjektmidler – tildeling 2. runde 2018

$
0
0

Vest-Agder-museet har behandlet prosjektsøknader for andre søknadsrunde 2018 fra museer og andre kulturhistoriske aktører som ikke mottar fylkeskommunal/statlig driftsstøtte. Søknadene er vurdert ut fra de offentliggjorte kriteriene.

Vest-Agder-museet har behandlet prosjektsøknader for andre søknadsrunde 2018 fra museer og andre kulturhistoriske aktører som ikke mottar fylkeskommunal/statlig driftsstøtte. Søknadene er vurdert ut fra de offentliggjorte kriteriene.

I 2018 er det to søknadsrunder på prosjektmidler. Den andre av disse hadde søknadsfrist 15. september, og søknadene er nå behandlet. Det kom inn til sammen seks søknader.

Følgende fem prosjekter fikk støtte i denne søknadsrunden:

– Flekkerøya historielag, Kristiansand kommune: Digitalt utstyr til utstillingen «Flekkerøya føritia»: 10 000 kroner.
– Lista Husflidslag, Farsund kommune: Støtte til kurshelg «Purpur-Safari»: 6 000 kroner.
– Minne Åseral kultursenter, Åseral kommune: Filmprosjekt «Frå flor til floor»- Om utvandringa til Amerika: 35 000 kroner.
– Stiftelsen Det Gamle posthuset, Audnedal kommune: Restaurering av vinduer: 8 000 kroner.
– Søgne historielag, Søgne kommune: Oppretting av digital fotogruppe: 20 000 kroner.

Spørsmål rettes til Jan Egil Hansen, tlf. 980 74 040. Alle søkere er tilskrevet. I tildelingsbrev beskrives betingelsene for utbetaling.

Nye blikk på krigsseilerne

$
0
0

Vest-Agder-museet i samarbeid med lokallaget til Den norske historiske forening (HIFO Agder) inviterer til kveldsmøte om bord i D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum torsdag 1. november.

Temaet er «Nye blikk på krigsseilerne». Det blir en god blanding av faglige innlegg med diskusjon og omvisning i museumsskipet. Historikerne Thea Eriksen og Bjørn Tore Rosendahl, har levert ny forskning knyttet til krigsseilerhistorien i år. De vil presentere hovedtrekk fra sine arbeider.

Program

  • Thea Eriksen, Vest-Agder-museet: «Sikkerhet på norske handelsskip under andre verdenskrig».
    Presentasjon basert på masteroppgaven «Ikke bare livbåter og redningsdrakter: En historisk analyse av sikkerheten for sjøfolk på norske handelsskip i krigsårene 1939-1945».
  • Bjørn Tore Rosendahl, Norsk senter for krigsseilerhistorie, Arkivet freds- og menneskerettighetssenter: «Sjøfolk eller krigsseilere?». Presentasjon basert på phd-avhandlingen: «Seafarers or war sailors? The ambiguities of ensuring seafarers´ services in times of war in the case of the Norwegian merchant fleet during the Second World War»
  • Kaffe og kringle
  • Omvisning i D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum v/Svein Vik Såghus og Thea Eriksen.

NB! Husk at det er november – tenk på det når du kler deg. Det kan bli kjølig i skipet.

Hestmanden ligger til kai ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.

Gratis inngang. Velkommen!

Meld deg gjerne på arrangementet på Facebook.

Styremøte i Vest-Agder-Museet IKS, torsdag 25. oktober 2018

$
0
0

Møtet finner sted på Nordberg Fort, torsdag 25.oktober 2018, kl. 10.00

Innkalling

46/18 – Godkjenning av innkalling og saksliste

47/17 – Godkjenning og signering av protokoll fra styremøte 22. august 2018

Sak 48/18 – Justert budsjett 2018

Sak 49/18 – Regnskap pr. 31. august 2018

Sak 50/18 – Budsjett 2019 og økonomiplan 2020-2022

Sak 51/18 – Hestmanden – status finansiering

Sak 52/18 – Status arbeide med nytt magasin og nytt museumsbygg (U.off. iht §23 i Offentlighetsloven)

Sak 53/18 – Status ROS – oppfølging/tital (U.off, iht §24 i Offentlighetsloven)

Sak 54/18 – Orienteringer fra driften


Juleverksted på Sjølingstad Uldvarefabrik

$
0
0

Fra 12. november til 18. desember inviterer vi skoleklasser, barnehager og Sfo til førjulsverksted på den levende museumsfabrikken. Materialene vi bruker er laget på fabrikken.

Lag julekalender
I november lager vi julekalender i filt og ull på nålefiltmaskinen. Barna lager 24 små bilder som festes på en felles kalender. Under bildene kan dere henge kalendergaver. Mål på kalenderen er 55×180 cm. Oppheng må lages på skolen. Vi anbefaler ei trelist.
Tidsbruk: ca. 1½ time.
Pris: Materialkostnader kr 500 per julekalender.

Juleverksted
Vi lager juleengler eller kremmerhus i filt.
Tidsbruk: ca. 1½ time.
Pris: Materialkostnader kr 30 per elev.

Dere kan også velge å lage snorer i forskjellige teknikker til å pakke inn julegaver med.

Omvisning i fabrikken
Kombiner gjerne førjulsaktivitetene med omvisning, og se hvordan ull forvandles til garn og stoffer på de gamle maskinene. Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og var i drift i 90 år. Vi produserer fortsatt ullvarer på de gamle maskinene. Omvisning er gratis for skoler og barnehager.

Barnas juleutstilling 2018
Har dere laget noe i kunst og håndverk som dere vil vise fram på Barnas juleutstilling? Kanskje har dere vevd, malt, snekret eller sydd? Vis det fram, slik at mor eller bestefar kan komme å se.

Vi ønsker oss bidrag i forskjellige materialer og teknikker. Elevene kan lage hvert sitt arbeid, eller dere kan lage et fellesarbeid. Skriv gjerne en liten tekst til. Utstillinga vil åpne under årets julemarked søndag 2. desember, og vises til og med fredag 16. desember. Påmeldingsfristen er mandag 19. november. Innlevering av arbeider senest torsdag 29. november.

Førjulsaktiviteter 2018

Ta kontakt med Judith Seland Nilsen for å melde dere på til utstilling eller førjulsverksted. Tlf: 488 54 806 / 38 25 60 23

Julemarked på Sjølingstad Uldvarefabrik

$
0
0

Kom i god gammeldags julestemning på  Sjølingstad Uldvarefabrik. 2. desember kl. 11-17, er det klart for det tradisjonsrike julemarkedet på den levende museumsfabikken. 

Også i år kommer det utstillere som selger egenproduserte julegaver og julepynt. Det blir stort juleverksted for barn, vi lager juleengler i filt, på grafikkpressa lager vi julekort og på nålefiltmaskinen lager vi filtbilder (kr 50 per stk). Det blir fortellerstund med elever fra Barne- og ungdomsarbeiderfag på Mandal videregående skole. Det blir julekafe og selvfølgelig demonstrasjoner av prosesser og maskiner i fabrikken.  

JULEMARKED Søndag 2. des. kl. 11-17
Salgsutstillere
Stort juleverksted for barn – lag juleengler
Grafikkverksted – lag julekort
Filtbilder kr 50 per stk
Fortellerstund kl. 12 og 15
Demonstrasjon av maskiner
Fabrikkrebus
Museumsbutikk og julekafe

Billettpriser: Voksne kr 90, barn 4-18 kr 40. Familie (2 voksne og inntil 3 barn) kr 220. Gratis med årskort.
Barnebilletter inkluderer jule- og grafikkverksted (filtbilde koster kr 50 per stk). 
Her kan du kjøpe billett på forhånd.

Her er mer informasjon til deg som vil være utstiller. 

Sjølingstad ligger 8 km vest for Mandal, følg det brune skiltet fra E-39

Julevandring på Gimle Gård

$
0
0

Julevandring på Gimle Gård er en guidet omvisning i et julepyntet herskapshus. Hvordan kunne julen ha blitt feiret i et slikt hus som dette? 

Mandag 26 – fredag 30. november inviterer vi til «Jul på Gimle Gård». Vi tar imot grupper på inntil 20 personer hver hele klokketime: kl. 09.00, 10.00, 11.00, 12.00 og 13.00.

Bestill ønsket tid for omvisning: Send sms til 488 54 805 eller e-post til t.christiansen@vestagdermuseet.no

Omvisningen er gratis for barnehager, barneskole, ungdomsskole, videregående skoler og høgskole/universitet.

Andre grupper kan også melde seg på. Pris for gruppe inntil 20 personer er 1400,-

Visste du at Gimle Gård har egen ballsal, et stort rom bygget kun for dans? Med plass for orkesteret i et av rommets hjørner. Og to salonger der man kunne hvile seg mellom turene på dansegulvet. Gimle Gård er bygget som en lystgård for å vise sin rikdom.

Generalkrigskommisær Holm fikk bygget sin lystgård, sin sommerresidens for å få vist frem sine flere hundre malerier og for å holde store selskap.

Også i juledagene kunne huset fylles med tjenestefolk, duftende retter, mange lys og gjester iført strålende galla antrekk som ankom i sleder ført av hest med dombjeller.

 

Publikumstilbud

$
0
0

Det står både små og større arrangementer på programmet til Sjølingstad Uldvarefabrik. Her finner du en foreløpig oversikt. Mer informasjon om de forskjellige arrangementene kommer på nettsida vår.

Åpen museumbutikk man-fre kl. 11-15.
Omvisning i fabrikken kan bestilles hele året.

Julemarked 2. desember kl. 11-17
Juleverksted for barn, salgsutstillere og demonstrasjon av maskiner. Les mer her. 
Her kan du kjøpe billett.
Her er mer informasjon til utstillere.

Museumsbutikken er åpen hverdager kl. 11-15 utenom sommersesongen.

 

2019

Vinterferieaktiviteter 8.- 22. februar kl. 11-15
Ullaktiviteter for hele familien.
Omvisning i fabrikken kl. 13

Påskeaktiviteter
Palmesøndag 14. april kl. 12 – 16, mandag 15. april og tirsdag 16. april kl. 11 – 15
Påskeverksted for hele familien. Vi lager påskefigurer i filt og ull.
Omvisning i fabrikken kl. 13.00

Lørdag 15. juni Sommersesongen starter
Åpningstider sommeren 2019 15. juni – 20. august:
Alle dager kl. 11-17.
Omvisning i fabrikken kl. 11, 13 og 15
Ullverksted for barn kl. 14

Strikkedager 20. – 21. september
«Strikk innom» fredag 20. september kl. 18-21
«Strikkelørdag» 21. september kl. 11 – 17

Høstferieaktiviteter
30. september – 4. oktober kl. 11-15
7. – 11. oktober kl. 11-15
Ullaktiviteter for hele familien.
Omvisning kl. 13

Julemarked 1. desember kl. 11-17
Juleverksted for barn, salgsutstillere og demonstrasjon av maskiner.

Gyldna Freden – et lite mysterium?

$
0
0

Gyldna Freden er navnet på ett av byggene som i dag står på omlastingstomta på Grovane. Men kan dette navnet først ha blitt brukt på en enda eldre bygning?Bygget som i dag kalles Gyldna Freden var opprinnelig ei hvilebu for arbeiderne på omlastingstomta. Bygget skal ha blitt oppført i 1937. I museumstiden på slutten av 1960-åra, ble bygget tatt i bruk som midlertidig stasjon og flyttet ca 500 meter. Dette ble gjort da Grovane stasjon ikke lenger kunne være utgangsstasjon for museumstogkjøring. På 2000-tallet kunne Setesdalsbanen igjen kjøre fra Grovane stasjon, og da ble den gamle hvilebua flyttet tilbake til sin opprinnelige plass. Du kan lese mer om bygningen og omlastingstomta her.

Gyldna Freden fra 1937. Foto Vidar Krogstad

Gyldna Freden er ellers navnet på en gammel kro i Gamla stan i Stockholm (Den gylde freden). Hvordan kan det da ha seg at ei hvilebrakke på Setesdalsbanen bærer samme navn?

Det er her vårt mysterium starter:

Historien vil ha det til at navnet på hvilebua har en sammenheng med de mange svenske rallarene som kom til området i forbindelse med byggingen av Sørlandsbanen. Men dagens hvilebu er i fra da Sørlandsbanen mer eller mindre var ferdig bygget i dette området. Kan det ha derfor vært et annet bygg som var den første Gyldna Freden?

Skjermdump av flyfoto. Kilde Norge i bilder.

Det er muntlige historier som sier at nettopp dette er tilfelle. For det har på et tidspunkt stått et bygg på omlastingstomta som vi vet lite om i dag. Men en som i mange år besøkte Setesdalsbanen på har fortalt at han som barn husket det sto et bygg med «utskjæringer og spir» like etter at toget var kjørt forbi Grovane stasjon på vei opp mot Setesdal. Dette kan ha vært på 1940-tallet, kanskje tidlig 1950-tall.

For på omlastingstomta og kort avstand fra Grovane stasjon, står det i dag rester etter noen gamle grunnmurer. En av de som i dag jobber ved museumsjernbanen husker at i hans barndom lå det rester etter forkullet tre og metalldeler, av type luftehatter og lignende mellom grunnmuren.
En annen har fortalt at han kunne huske et skilt påmalt «Gyldna Freden» og at han var blitt fortalt at dette en gang skulle ha i en gammel vogn på Setesdalsbanen.

Setesdalsbanen har idag ingen bevarte vogner som ble bygget for banen. Det ble bygget og levert ti vogner til Setesdalsbanen, de to siste kom rundt 1900. Fra 1920 og resten av banens driftstid, fikk banen tilført vogner fra andre distrikt. Dette kan sånn sett stemme med tidspunktet for at det har blitt tatt i bruk ei gammel vognkasse som hvilebu for arbeiderne på Sørlandsbanen.

Til nå har ikke vært mulig å finne spor etter bygget på gamle foto. Men grunnmurene er der, og disse grunnmurene skal ha samme mål som passasjervognene som i sin tid ble levert til Setesdalsbanen i 1895.

Grunnmurer fra ukjent bygg , men har samme mål som passasjervognene bygget for Setesdalsbanen. Foto Vidar Krogstad.
Vår teori om den første Gyldna Freden

Teorien er derfor at det i forbindelse med byggingen av Sørlandsbanen tidlig på 1930-tallet ble satt opp en brakke og de brukte ei gammel vognkasse fra Setesdalsbanen. Mange av de som kom for å jobbe på Sørlandsbanen var svenske. Kanskje for å døyve hjemlengselen de ga brakka navnet «Gyldne Freden». Dette navnet har så gått i arv til hvilebua som ble satt opp på omlastingstomten i 1937. Den første Gyldne freden ble satt fyr på da den ikke lenger var i bruk, og i dag er det kun murrester som sees.

Men kanskje kan noen av våre lesere ha mer informasjon om bygningen som en gang sto på omlastingstomta?

 

Kilder:

Fra gamp til damp – Setesdalsbanen 100 år, Stiftelsen Setesdalsbanen (1996)
Rullende og bevart materiell ved Foreningen Setesdalsbanen, Foreningen Setesdalsbanen (1981)

Upubliserte kilder

Samtale med Vidar Krogstad

Viewing all 2357 articles
Browse latest View live