Denne hylla er en av gjenstandene til Mandal museum. Opprinnelig var den en del av interiøret på et av de mange skip som har blitt bygd i byen vår. Bortsett fra det, er det lite som rent umiddelbart gjør denne gjenstanden særlig spesiell. Vi må derfor grave dypere i historien til hylla fra BETA!
19. desember 1961 kunne man lese i Lindesnes avis at M/S BETA hadde bestått alle prøver og var klar for overlevering til oppdragsgiver, «De Danske Sukkerfabriker».
Lindesnes avis 19. desember 1961.
Det var langt fra uvanlig at det ble solgt skip fra verft i Mandal til oppdragsgivere i inn- og utland, men M/S BETA fikk mer omtale enn alle andre høsten 1961, både i lokale, regionale og landsdekkende aviser. En omtale skipet og verftet nok skulle vært foruten.
Lindesnes avis 1. september 1961.
«Skipsfartens merkeligste forlis»
Det som gjør akkurat denne hylla i museets samling spesiell, er altså at den stammer fra det som ble omtalt som «Skipsfartens merkeligste forlis». Et forlis som fant sted like utenfor byens strender, på Mannefjorden, mellom Bjørnen og Ryvingen, på en varm og stille solskinnsdag!
I Båtservice Holdnings 50-årsjubileumsbok står det: 31. august 1931 seg M/S «BETA» som båten ble døpt, sakte ut elvemunningen på offisiell avleveringstur. Det var en nydelig sommerdag. Varmt og stille, og båten var pyntet med signalflagg. Alle mann var på dekk, unntatt to mann i maskinrommet. Foruten rederiets representanter, og verftets egne folk, var det spesielt innbudte gjester, samt representanter for Det danske Skibstilsyn, konsulenter m.fl.
Jubileumsboka forteller historien til skipsverftet som starta som Westermoens Båtbyggeri A/S i august 1948. I 1955 ble navnet endra til A/S Westermoen Båtbyggeri og Mek. Verksted. Toralf Westermoen solgte sine aksjer til Båtservice Ltd i 1961 og starta Westermoen Hydrofoil ved elvemunningen i stedet. I 1964 endra Westermoen Båtbyggeri og Mek. Verksted navn til Båtservice Verft A/S. I innledninga til historien om BETA står det «Men en spesiell båt kan man ikke forbigå i stillhet, dessverre».
M/S BETA var bygd ved Westermoens Båtbyggeri på oppdrag fra AS De Danske Sukkerfabriker i København. Det var et lasteskip med lasterom for stykkgodsfrakt, men hadde i tillegg fem løse tanker plassert på tanktoppen for frakt av sukkersaft.
Etter flere tekniske prøveturer var det klart for selve overleveringsturen torsdag 31. august. Ei nautisk mil fra elvemunningen, ved holmen Bjørnen, oppdaga skipperen ei frakteskute på vei østover. Han gjorde hardt styrbord for å manøvrere unna. BETA krenga, og fortsatte å krenge! I løpet av svært kort tid innså mannskap og gjester at skipet ville kantre – i sakte film! Noen hoppa på sjøen, andre klarte å spasere på skipssida til de ble stående tørrskodd på skipsbunnen.
Plutselig lå altså den nye båten med kjølen i været! Det var varmt i vannet og stille sjø, og raskt kom småbåter i nærheten til unnsetning. I tillegg kom en tysk MTB, som lå i Kleven, raskt til stedet.
Avisen VG 1. september 1961. BETA er førstesidestoff.
27 mann på kjøl og i sjø
Det gode været og det faktum at de fleste passasjerene var på dekk, bidro til at katastrofen ikke førte til tap av liv. Kantringa gikk fort, men samtidig akkurat sakte nok til at folk klarte å reagere. Disponent Sven Ødegaard ved Westermoen Båtbyggeri kan trolig takkes for at ikke en dansk motormann drukna. Han hadde svelga mye vann og var i ferd med å synke, da disponenten la på svøm og fikk redda han. I tillegg hadde de effektive behandlingsmetoder på den tyske MTB-en som gjorde at danskens form bedra seg raskt.
Uhellet er et faktum, med folk både på kjøl og i vannet. Foto: Mandal museum.
Ulykka ble observert av flere, deriblant fra Sjøsanden og fra kontorene til Westermoen Hydrofoil ved elvemunningen. Dermed ble alle nødvendige instanser varsla raskt.
Lindesnes avis 2. september 1961.
For å hindre at BETA sank eller drev for langt, ble det raskt satt i gang sleping inn til Kleven, hvor den lå fram til den kom på rett kjøl igjen.
Sjøforklaringa forklarte lite
Dagen etter forliset var det sjøforklaring, men kantringa var fortsatt et mysterium for alle involverte!
Fra sjøforklaringa, referert i Lindesnes avis 2. september 1961.
Ettersom BETA skulle leveres til Danmark, ble den bygd etter det Danske skipstilsyns regler, og det var ingen avvik å melde under forklaringa.
BETA snart på rett kjøl i Kleven. Fra Båtservice Holdings 50-årsjubileumsbok (2001).
Det tok ikke mange dager før BETA var på rett kjøl igjen. Den ble først slept inn til Mandals Slip & Mek. Verksted, før den gikk videre til Westermoens Båtbyggeri og Mekaniske Verksted.
Lindesnes avis 29. september 1961.
Som det framgår av avisartikkelen over måtte BETA ha ny innredning, og det var sånn hylla havna i et hjem i Mandal, før den ble gitt til Mandal museum våren 2018.
En gjenfødt BETA
13. desember skrev Dagbladet at en «gjenfødt BETA» var klar for overlevering til Danmark. Direktør Erik Porsberg i De Danske Sukkerfabrikanter uttalte til avisen at «Når vi overtar BETA er det i vissheten om at det er verdens sikreste og mest gjennomprøvede skip – et førsteklasses fartøy».
Ferdig restaurert BETA. Fra Båtservice Holdings 50-årsjubileumsbok (2001).
Ifølge shipspotting.com skifta BETA eier (og navn) først i 1971. Den forble i dansk eie under ulike navn fram til den ble hugga opp i Grenaa på Jylland i 1998.
Hva skjedde egentlig?
Årsaken til kantringa var et mysterium etter ulykka, men den sannsynlige årsaken ble etter hvert knytta til sukkersaft-tankene. Tankene til sukkersaft hadde en rørforbindelse av støpejern. Da BETA svingte unna lasteskipet antas tankene å ha sklidd slik at rørforbindelsen sprakk og vannet i tankene rant ut i lasterommet. Dette førte til at krengninga økte. Ettersom været var så godt, var ventilene i skipssiden åpne og vannet strømma inn gjennom dem. Jo mer båten krenga, jo vanskeligere var det å unngå katastrofen.
Fortsatt er det mange som husker dramaet som fant sted like utenfor byen i 1961, fortsatt er det mange som jobba, eller kjente noen som jobba med BETA, og fortsatt har vi biter av BETA igjen i byen. Sånn som denne hylla som altså nylig havna i museets samlinger.
Kilder:
Schaathun, Inge: «Båtservice holdning ASA 2. august 1948 – 2. august 1998: Utvikling gjennom 50 år». 2001.
Fædrelandsvennen august-desember, 1961
Lindesnes avis august-desember, 1961
Arbeiderbladet 1.9 1961
Verdens Gang, 1.9 1961
Dagbladet, 13.12 1961
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1624232